Krem ze szparagów białych jest wyjątkowo smaczny., delikatny i pachnący wiosną. Bardzo go lubię za swoją prostotę w przygotowaniu i wyjątkowy smak. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 500 g białych szparagów
- 2-3 ziemniaki
- 2 cebula
- 1/2 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka gęstej śmietany
- sól, pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
- parmezan do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Szparagi i warzywa oczyszczamy, szparagi obieramy z włókien, kroimy na kawałki, odcinamy główki a warzywa kroimy w kostkę.
- Do garnka przekładamy cebulę i przeciśnięty czosnek, podpiekamy na maśle. Następnie dodajemy warzywa i szparagi z główkami. Wlewamy bulion i gotujemy około 15 minut ( główki wyjmujemy z zupy, odkładamy na talerz ). Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy łyżkę gęstej śmietany i blendujemy.
- Zupę nakładamy do miseczek, posypujemy parmezanem i wkładamy główki szparag. Podajemy krem ciepły, smacznego.
Uwielbiam, zarówno z białych jak i zielonych :-)
OdpowiedzUsuń