KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW

27 maj 2018
data:post.title
Krem ze szparagów białych jest wyjątkowo smaczny., delikatny i pachnący wiosną. Bardzo go lubię za swoją prostotę w przygotowaniu i wyjątkowy smak. Polecam. 


SKŁADNIKI : 
  • 500 g białych szparagów
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 cebula
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • sól, pieprz do smaku 
  • 1 ząbek czosnku
  • parmezan do posypania
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
    1. Szparagi i warzywa oczyszczamy, szparagi obieramy z włókien, kroimy na kawałki, odcinamy główki a warzywa kroimy w kostkę. 
    2. Do garnka przekładamy cebulę i przeciśnięty czosnek, podpiekamy na maśle. Następnie dodajemy warzywa  i szparagi z główkami. Wlewamy bulion i gotujemy około 15 minut ( główki wyjmujemy z zupy, odkładamy na talerz ). Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy łyżkę gęstej śmietany i blendujemy. 
    3. Zupę nakładamy do miseczek, posypujemy parmezanem i wkładamy główki szparag. Podajemy krem ciepły, smacznego.

 

1 komentarz

  1. Uwielbiam, zarówno z białych jak i zielonych :-)

    OdpowiedzUsuń