Dufinki to pyszne kuleczki przygotowane z ziemniaków i usmażone na oleju. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Polecam jak dodatek obiadowy lub przekąskę.
SKŁADNIKI :
- 1 kg ziemniaków zważonych po ugotowaniu
- 2 jajka
- 100 g tartego żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PANIERKA :
- jajko
- mąka i bułka tarta do panierowania
PRZYGOTOWANIE :
- Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę, studzimy. Przekładamy je do miski i dodajemy wszystkie składniki i przyprawy.
- Masę dokładnie wyrabiamy. Następnie ręką formujemy kulki wielkości orzecha.
- Panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
- Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto.
- Podajemy ciepłe jako dodatek do obiad.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz