Ciasto kinder country to jedno z pyszniejszych i łatwiejszych w przygotowaniu. Natomiast jest tak pyszne że nikt się jemu nie oprze. Ideale dla dzieci i nie tylko :)
SKŁADNIKI :
- 250 g herbatników
- 2 białe czekolady 200 g + 1/4 szklanka mleka
- 1 czekolada mleczna 100 g
- 250 g serka Mascarpone
- 250 g chrupek kangus
- 300 ml śmietany 30 %
- 1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanka wrzątku
- 2 cukry waniliowe
- 3 łyżki cukru
- Czekolady białe rozpuszczamy z dodatkiem mleka w mikrofalówce i mieszamy. Następnie studzimy.
- Żelatynę rozpuszczamy i studzimy.
- Bardzo zimna śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno. Następnie dodajemy całe mascarpone, miksujemy,wlewamy białe czekolady, chwilkę miksujemy i na koniec wlewamy żelatynę, szybko miksujemy.
- Do śmietany wsypujemy płatki kangus, trochę zostawiamy do posypania na wierzchu. Masę dokładnie mieszamy.
- Blaszkę 25-30 cm, wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy 1 część ciastek i wylewamy na nią masę. Układamy 2 część ciastek i lekko je dociskamy. Ciasto chłodzimy a w między czasie rozpuszczamy mleczną czekoladę z odrobiną mleka i studzimy.
- Na zimne ciasto wylewamy czekoladę, rozsmarowujemy i posypujemy pozostałymi płatkami.
- Ciasto chłodzimy. Po kilku godzinach nadaje się do jedzenia.
- Najsmaczniejsze na drugi dzień, polecam. Smakuje prawie tak jak słynny batonik kinder contry.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Bardzo lubimy to ciasto! Jest proste, smaczne i zawsze znika jako pierwsze ze stołu! :)
OdpowiedzUsuńA co zrobić z mascarpone? Nic nie jest napisane, w sposobie wykonania a w składnikach jest🤔
OdpowiedzUsuńJuż poprwiłam przepis, dziękuję za zwrócenie mi uwagi :)
Usuń