Sałatka z ananasa, krewetek i szynki jest smaczna, lekka i efektowna. Można ja przygotować na lekki posiłek lub przekąskę. Cieszy oczy i podniebienie, polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 dojrzały ananas
- garść szpinaku lub innej sałaty
- 50 - 100 g krewetek
- 100 g sera fety
- kilka pomidorków koktajlowych
- garść jagód i oliwek
- 100 g szynki wędzonej
- kilka plastrów cebuli czerwonej
SOS WINEGRET :
- 1/2 szklanka soku z ananasa
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki, trochę
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- pieprz i sól do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków mięty
- Ananasa przecinamy wzdłuż na dwie połówki, wydrążamy miąższ, sok wyciskamy do miseczki. Krewetki obieramy z pancerzy, doprawiamy sola, czosnkiem i natką pietruszką. Podsmażamy 2 minuty na patelni z każdej strony.
- Sałatę lub szpinak mieszamy z pokrojoną szynką, fetą, oliwkami, pomidorkami i cebulą.
- Do soku dodajemy rozgnieciony czosnek, pokrojoną natką, sól, pieprz, musztardę, oliwę i wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie sos winegret.
- Połówki ananasa napełniamy sałatką, dekorujemy krewetkami, polewamy sosem i podajemy, resztę sałatki przekładamy do miski i przed podaniem polewamy winegretem.
- Sałatka jest bardzo smaczna.
Prześlij komentarz