Pasztet z kurczaka jest pasztetem chudym i dietetycznym, mało w nim tłuszczów. Jest mimo to bardzo smaczny i delikatny. Polecam mój przepis.
SKŁADNIKI :
- 5 udek z kurczaka
- 30 dkg wątróbki
- 15 dkg pieczarek
- jarzyna (kawałek selera, pietruszka,3 marchewki, por -mały, 1 cebula )
- 1liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka jarzynki
- 1 czerstwa bułka
- 3 łyżki manny
- 2 jajka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz do smaku po 1 łyżce
- 5 łyżek oleju
- Mięso i jarzynkę gotujemy z liściem, pieprzem i zielem oraz jarzynką, w wodzie pod przykryciem do miękkości. Mięsko i jarzynkę wyjmujemy z garnka i odlewamy trochę rosołku.
- Cebulę i pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, podpiekamy na odrobinie oleju, łącznie z wątróbką aż wszystko zmięknie i płyny odparują. Doprawiamy podczas smażenia solą.
- Maszynką do mięsa wszystko mielimy, mięso z jarzyną, namoczoną, odciśniętą bułkę i pieczarki z wątróbką. Wsypujemy do masy całe przyprawy, przeciśnięty czosnek i wlewamy olej. Wszystko mieszamy.
- Do naoliwionych foremek wkładamy pasztet, można po wierzchu również posmarować go olejem i ułożyć listki laurowe.
- Zapiekamy w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 180 % C.
- Pasztet po ostygnięciu kroimy na kawałki i podajemy. Pasztet nadaje się do zamrożenia.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz