Smaczna pizza na cienkim cieście, z sosem pomidorowym, serem i salami. Polecam mój przepis.
Ciasto na pizzę przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik.
Link do producenta Thermomastera II -KALORIK
Aplikacja na telefon z przepisami do robota - APLIKACJA FLAVIO
SKŁADNIKI :
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanka wody
- 1/2 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 5 łyżek oliwy z oliwek
SOS :
- 1 puszka pomidorów lub 500 g świeżych
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- sól do smaku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka Bazyli
DODATKOWO :
- 200 g salami
- 2 kulki mozzareli
- 200 g sera żółtego
PRZYGOTOWANIE :
- Drożdże, wodę, cukier przekładamy do dzbana robota, ogrzewamy w temperaturze 30 % 3 minuty, obrót 1.
- Następnie dodajemy mleko, sól, olej przyprawę i mąkę, miksujemy 2 minuty/o 4-5.
- Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia.
- Do dzbana przekładamy cebulę, czosnek, pomidory, sól i cukier, bazylię, miksujemy około 1 minuty/o 9.
- Zmieniamy ostrze na mieszadło i gotujemy 25 minut w temperaturze 90-100 % C.
- Sos przelewamy do miseczki.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 porcje, rozwałkowujemy, przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i smarujemy pożądanie sosem. Pozsypujemy tartym sere, na to salami, pokrojona mozzarella i tarty ser. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 % C, przez około 15-20 minut.
- Pizzę podajemy ciepłą, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz