SERNIK NA CIEMNYM SPODZIE + FILMIK

5 paź 2019
data:post.title
Sernik na ciemnym spodzie jest nadzwyczaj pyszny, półkruche ciasto i ser na wierzchu. Serniczek na drugi dzień rozpływa się w ustach.


SKŁADNIKI : 
ciasto ;
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 całe jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki ciemnego kakao
  • 250 masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                               ser :
  • 1 kg sera wiaderkowego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe
                                                              PRZYGOTOWANIE :
  1. Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajka, chwilkę miksujemy i wsypujemy resztę składników. Ciasto dokładnie wyrabiamy aż będzie elastyczne i gładkie, gdyby się kleiło dodajemy odrobinę mąki. Ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut.
  2. Do misy robota przekładamy białka i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, białka odkładamy.
  3. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy cały ser i chwilkę miksujemy. Wsypujemy budynie, miksujemy, na koniec dodajemy ubite białko. Wszystko miksujemy.
  4. Blaszkę  25/30  cm , wykładamy papierem do pieczenia, na dno rozkładamy większą część ciasta i równo je rozkładamy, na to wylewamy ser, wyrównujemy, na wierzch kruszymy pozostałe ciasto lub ścieramy na tarce.  
  5. Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 % C, następnie po 20 minutach temperaturę zmniejszamy do 170-160 %C.
  6. Ciasto po upieczeniu studzimy 1 godzinę przy uchylonych drzwiczkach.
  7. Najsmaczniejsze jest na drugi dzień.
  8. Smacznego .
                                     Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;


 



6 komentarzy

  1. Jak długo pieczemy w 160 stopni

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam ten sernik na święta, jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik wyszedł super..sąsiadka i syn się zachwycali (mój pierwszy sernik) cudo!!

    OdpowiedzUsuń
  4. A może Pani podać przepis to na ciasto tylko na większą blachę ok 24/50 bardzo prosze 🙂

    OdpowiedzUsuń