OZORKI W GALARECIE + FILMIK

28 wrz 2019
data:post.title
Ozorki w galarecie to pyszna przystawka na zimno, lubi je nie jedna osoba, są smaczne, delikatne i chudziutkie. Dla smakoszy idealne. 


SKŁADNIKI : 

  • 3-4 ozorki wieprzowe
  • liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach
  • woda
  • jarzynka (marchew seler, por, cebula )
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • groszek konserwowy
  • żelatyny na 1,5 litra
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ozorki myjemy, przekładamy do garnka, dodajemy liść, ziele i kilka kulek pieprzy, gotujemy pod przykryciem około 1 godziny lub dłużej . Kiedy są już prawie miękkie wyjmujemy je i obieramy skórkę, oraz wycinamy kość ze ślinianką.
  2. Ozorki wkładamy do garnka, ponownie wlewamy czystą wodę, dodajemy liść laurowy, ziele i kilka kulek pieprzu oraz obraną jarzynkę. Cebulę podpiekamy na gazie.
  3. Wszystko gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa.
  4. Ozorki odcedzamy ( wywar zostawiamy ) i wyjmujemy, po ostudzeniu kroimy w plastry łącznie z marchewką.
  5. Do wywaru  ( 1,5 l ) dodajemy żelatynę i przeciśnięty czosnek, oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Na dno naczynia wlewamy wywar, około 1 cm i odkładamy do lodówki aż zastygnie.
  7. Na galaretkę rozkładamy pokrojone ozorki i plastry marchewki, zalewamy wywarem. Dodajemy groszek i odkładamy do lodówki do stężenia.
  8. Galaret po kilku godzinach jest gotowa. Smacznego
                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;


 

Prześlij komentarz