Ozorki w galarecie to pyszna przystawka na zimno, lubi je nie jedna osoba, są smaczne, delikatne i chudziutkie. Dla smakoszy idealne.
SKŁADNIKI :
- 3-4 ozorki wieprzowe
- liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach
- woda
- jarzynka (marchew seler, por, cebula )
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 ząbki czosnku
- groszek konserwowy
- żelatyny na 1,5 litra
PRZYGOTOWANIE :
- Ozorki myjemy, przekładamy do garnka, dodajemy liść, ziele i kilka kulek pieprzy, gotujemy pod przykryciem około 1 godziny lub dłużej . Kiedy są już prawie miękkie wyjmujemy je i obieramy skórkę, oraz wycinamy kość ze ślinianką.
- Ozorki wkładamy do garnka, ponownie wlewamy czystą wodę, dodajemy liść laurowy, ziele i kilka kulek pieprzu oraz obraną jarzynkę. Cebulę podpiekamy na gazie.
- Wszystko gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa.
- Ozorki odcedzamy ( wywar zostawiamy ) i wyjmujemy, po ostudzeniu kroimy w plastry łącznie z marchewką.
- Do wywaru ( 1,5 l ) dodajemy żelatynę i przeciśnięty czosnek, oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na dno naczynia wlewamy wywar, około 1 cm i odkładamy do lodówki aż zastygnie.
- Na galaretkę rozkładamy pokrojone ozorki i plastry marchewki, zalewamy wywarem. Dodajemy groszek i odkładamy do lodówki do stężenia.
- Galaret po kilku godzinach jest gotowa. Smacznego
Prześlij komentarz