MUSZLE MAKARONOWE NADZIEWANE MIĘSEM + FILMIK

27 paź 2020
data:post.title
Pyszny makaron w dodatku nadziany mięsem i zapieczony w sosie pomidorowym. Danie idealne na obiad lub kolację. 


SKŁADNIKI : 
  • 30 sztuk muszli makaronowych ( około 250 g ) 
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego ze słoiczka 
  • 500 ml przecieru z kartonika
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku ( 2 do mięsa, 2 do sosu )
  • 1/2 szklanka groszku mrożonego
  • 1/2 szklanka kukurydzy z puszki
  • bazylia suszona 
  • sól, pieprz, jarzynka do smaku
  • 200 g sera goudy 
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18 % lub 12 %
                                                                  PRZYGOTOWANIE : 
  1. Makaron gotujemy al-dente. Studzimy. 
  2. Mięso podsmażamy na patelni z groszkiem, kukurydzą przyprawami , przecierem i częścią sosu pomidorowego. Chwilkę podzmazamy i odkładamy do ostygnięcia. 
  3. W garnku przygotowujemy sos- wlewamy przecier z kartonika, dodajemy czosnek, cukier do smaku i śmietankę, Zagotowujemy. 
  4. W naczyniu rozprowadzamy odrobinę sosu, muszle nadziewamy i ciasno układamy. Na wierzch wylewamy sos i posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 % C. funkcja góra/dół. 
                                     Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 

 

Publikowanie komentarza