Pyszny makaron w dodatku nadziany mięsem i zapieczony w sosie pomidorowym. Danie idealne na obiad lub kolację.
SKŁADNIKI :
- 30 sztuk muszli makaronowych ( około 250 g )
- 500 g mięsa mielonego
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego ze słoiczka
- 500 ml przecieru z kartonika
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku ( 2 do mięsa, 2 do sosu )
- 1/2 szklanka groszku mrożonego
- 1/2 szklanka kukurydzy z puszki
- bazylia suszona
- sól, pieprz, jarzynka do smaku
- 200 g sera goudy
- 100 ml słodkiej śmietanki 18 % lub 12 %
- Makaron gotujemy al-dente. Studzimy.
- Mięso podsmażamy na patelni z groszkiem, kukurydzą przyprawami , przecierem i częścią sosu pomidorowego. Chwilkę podzmazamy i odkładamy do ostygnięcia.
- W garnku przygotowujemy sos- wlewamy przecier z kartonika, dodajemy czosnek, cukier do smaku i śmietankę, Zagotowujemy.
- W naczyniu rozprowadzamy odrobinę sosu, muszle nadziewamy i ciasno układamy. Na wierzch wylewamy sos i posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 % C. funkcja góra/dół.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz