BUŁKI DROŻDŻOWO - DYNIOWE + FILMIK

20 paź 2020
data:post.title
Smaczne i łatwe w przygotowaniu bułki i drożdżówki z dodatkiem musu z dyni. Farsz do drożdżówek możemy dodać dowolny, polecam przepis. 


SKŁADNIKI : 
  • 650 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g drożdży + łyżka mąki, łyżka cukru i trochę mleka 
  • 200 ml mleka ( ogólnie  ) 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki cukru do ciasta 
  • 1 szklanka gotowanej, zmiksowanej dyni 
  • 1/4 szklanka oleju 
  • 1 cukier waniliowy 
  • około 4-5 łyżek cukru 
                                                                      NADZIENIE : 
  • 400 g twarogu tłustego 
  • 5 łyżek cukru 
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy 
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Z drożdży, odrobiny mleka, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki przygotowujemy rozczyn. Odkladamy go na 15 minut aby wyrosnął.
  2.  Następnie do misy robota wsypujemy makę, dodaję cukier, olej, jajka, mleko oraz mus z dyni. Wszystko wyrabiamy aż ciasto będzie gładnie i nie tak mocno klejące. Po wyrobieniu miskę nakrywamy ściereczką i odkładamy na 1 godzinę aby ciasto wyrosło.
  3. Twaróg ugniatamy z cukrem i jajkiem. 
  4. Ciasto rozwałkowujemy i formujemy bułeczki lub drożdżówki, na środek nakładamy porcję twarogu. Bułki smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy około 25-30 minut w nagrzanym piekarniku do 190 % C, jednak podczas pieczenia temperaturę zmniejszamy aby bułki się nie spiekły. 
  5. Po ostygnięciu zjadamy, smacznego. 
                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 

 

Prześlij komentarz