Smaczne i łatwe w przygotowaniu bułki i drożdżówki z dodatkiem musu z dyni. Farsz do drożdżówek możemy dodać dowolny, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 650 g mąki pszennej tortowej
- 50 g drożdży + łyżka mąki, łyżka cukru i trochę mleka
- 200 ml mleka ( ogólnie )
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru do ciasta
- 1 szklanka gotowanej, zmiksowanej dyni
- 1/4 szklanka oleju
- 1 cukier waniliowy
- około 4-5 łyżek cukru
NADZIENIE :
- 400 g twarogu tłustego
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE :
- Z drożdży, odrobiny mleka, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki przygotowujemy rozczyn. Odkładamy go na 15 minut aby wyrosnął.
- Następnie do misy robota wsypujemy mąkę, dodaję cukier, olej, jajka, mleko oraz mus z dyni. Wszystko wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i nie tak mocno klejące. Po wyrobieniu miskę nakrywamy ściereczką i odkładamy na 1 godzinę aby ciasto wyrosło.
- Twaróg ugniatamy z cukrem i jajkiem.
- Ciasto rozwałkowujemy i formujemy bułeczki lub drożdżówki, na środek nakładamy porcję twarogu. Bułki smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy około 25-30 minut w nagrzanym piekarniku do 190 % C, jednak podczas pieczenia temperaturę zmniejszamy aby bułki się nie spiekły.
- Po ostygnięciu zjadamy, smacznego.
Prześlij komentarz