TUSZONKA WIEPRZOWA Z GALARETKĄ + FILMIK

14 paź 2020
data:post.title
Tuszonka wieprzowa to nic innego jak pyszne mięsko z galaretką zamknięte w słoiku. Aromatyczne i chętnie zjadane. Tuszonkę można zrobić z różnych mięs. Polecam. 


SKŁADNIKI : 
  • 3 kg łopatki
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 3 płaskie łyżki pieprzu
  • 3 płaskie łyżki suszonego czosnku  
  • 0,5 l wody 
  • 3 łyżki żelatyny 
  • do słoika - liść laurowy, ziele i kilka kulek pieprzu 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso myjemy i kroimy w gróbszą kostkę, następnie przekladamy do miski i dodajemy wszystkie przyprawy, wodę oraz żelatynę, mieszamy. Mięso pozostawiamy na 1 godzinę aby odpoczęło. 
  2. Do słoików wkładamy liść, ziele i pieprz, następnie nakładamy mięso do 3/4 jego wysokości. Zakręcamy. 
  3. Słoiki pasteryzujemy, gotujemy w garnku w wodzie około 3 godziny w pierwszy dzień. Na drugi dzień 1 lub 2 godziny. 
  4. Po ostudzeniu przechowujemy w chłodnym miejscu. 
  5. Tuszonka przetrwa długie miesiące, smacznego. 
                                 Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 

 

1 komentarz

  1. Tuszonka przepyszna robię ją już trzeci raz korzystając z tego przepisu,a robiłam z wielu.Ten najlepszy.

    OdpowiedzUsuń