Tuszonka wieprzowa to nic innego jak pyszne mięsko z galaretką zamknięte w słoiku. Aromatyczne i chętnie zjadane. Tuszonkę można zrobić z różnych mięs. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 3 kg łopatki
- 3 płaskie łyżki soli
- 3 płaskie łyżki pieprzu
- 3 płaskie łyżki suszonego czosnku
- 0,5 l wody
- 3 łyżki żelatyny
- do słoika - liść laurowy, ziele i kilka kulek pieprzu
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso myjemy i kroimy w gróbszą kostkę, następnie przekladamy do miski i dodajemy wszystkie przyprawy, wodę oraz żelatynę, mieszamy. Mięso pozostawiamy na 1 godzinę aby odpoczęło.
- Do słoików wkładamy liść, ziele i pieprz, następnie nakładamy mięso do 3/4 jego wysokości. Zakręcamy.
- Słoiki pasteryzujemy, gotujemy w garnku w wodzie około 3 godziny w pierwszy dzień. Na drugi dzień 1 lub 2 godziny.
- Po ostudzeniu przechowujemy w chłodnym miejscu.
- Tuszonka przetrwa długie miesiące, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Tuszonka przepyszna robię ją już trzeci raz korzystając z tego przepisu,a robiłam z wielu.Ten najlepszy.
OdpowiedzUsuń