Kurczak ze słoika to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad. Wcześniej usmażony i zapasteryzowany smakuje tak jak prosto z patelni, polecam.
SKŁADNIKI :
- 15-16 udek z kurczaka
- sól do smaku
- słodka i ostra papryka do smaku
- przyprawa - kurczak ziołowy
- przyprawa - kurczak pikantny
- litrowe słoiki około 8-9 sztuk
- Udka z kurczaka przecinamy na 2 części, następnie przyprawiamy i obsmażamy na rumianao na patelni z odrobiną oleju.
- Do litrowych słoików nakładamy udka 2 pałki i 2 większe części. Po rozłożeniu wszystkich udek rozlewamy do słoików soki które pozostały ze smażenia się mięsa. Zakrecamy dokładnie słiki i pasteryzujemy około 1,5 godziny w garnku z wodą. Po zagotowaniu się wody gaz mniejszamy i gotujemy słoiki pod przykryciem.
- Po ostudzeniu przekładamy w chłodne miejsce i spożywamy kiedy mamy na nie ochotę.
- Słoiki można jeszcze dodatkowo zapasteryzować gdy chcemy przechowywać je długie miesiące.
Czy czas gotowania liczyć od zagotowania wody czy od momentu postawienia garnka na palniku
OdpowiedzUsuń