PYSZNY BISZKOPT ORZECHOWY Z MASĄ MAŚLANO - ORZECHOWĄ + FILMIK

31 paź 2020
data:post.title
Biszkopt orzechowy z masą orzechową to bardzo orzechowe ciasto. Muszę przyznać że jest smaczne ale następnym razem do masy dodam mniej orzechów i wleję trochę alkoholu, wtedy całość będzie smaczniejsza. Mimo wszystko polecam przepis. 

SKŁADNIKI : 
  • SKŁADNIKI : 6- jajek rozmiar "m" 5-6 łyżek cukru 1 cukier waniliowy ( niekoniecznie ) 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mielonych orzechów 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju MASA 3 szklanki mielonych orzechów włoskich 1 i 1/2 szklanki mleka 3/2 % 1,5 kostki masła 1 i 1/4 szklanka cukru pudru lub troszkę więcej ( 3 kieliszki wódki ) niekoniecznie słodka herbata do nasączenia biszkoptu
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukry, następnie żółtka, olej i dalej miksujemy. Po ubiciu wsypujemy mąki i orzechy, mieszamy. Ciasto pieczemy 25-30 minut, funkcja termoobieg, temperatura 180 % C. 
  2. Do garnka wlewamy mleko i zagotowujemy, zakręcamy gaz i wsypujemy mielone orzechy, mieszamy i odkładamy do ostygnięcia.
  3. Masło ucieramy z cukrem pudrem i portiami dodajemy orzechy. 
  4. Biszkopt przecinamy na dwie równe połówki i nasaczamy je słodką herbatką.
  5. Wykładamy masę orzechową, niecałą i równo ją rozsmarowujemy. Wierzch ciasta również smarujemy masą i można go posypać mielonymi orzechami. Odkładamy do lodówki do schlodzenia. Kroimy na kawałki i podajemy. 
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanałau ; 



 

Publikowanie komentarza