Pierogi z mięsem i kapustą są rewelacyjne, smaczne i na każdą okazję. Kapusty dałam tyle co mięsa, więc farsz wyszedł bardziej mięsny. Nadmiar możemy zamrozić i ugotować przed podaniem. Polecam przepis.
SKŁADNIK :
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 marchewki, kawałek selera,1 pietruszka, 2 cebule
- 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu
- jarzynka do smaku
- sól, pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- magii do smaku ( niekoniecznie )
- 1 kg, lub trochę więcej kapusty kiszonej - ugotowanej (wyciśniętej )
CIASTO :
- 1 kg mąki tortowej
- szczypta kurkumy
- szczypta soli
- 1/4 szklanka oleju
- ciepła woda do zagniecenia ciasta
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso i warzywa wkładamy do garnka, dodajemy 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu, jarzynkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
- Po ugotowaniu wszystko studzimy, odcedzamy, mięso i jarzynę mielimy w maszynce do mięsa.
- Kapustę gotujemy ( może jej być nawet 2 kg, tyle że będzie w farszu bardziej wyczuwalna. Ja zawsze jej daję mniej ). Po ugotowaniu kapustę odcedzamy, dobrze wyciskami i kroimy na kawałki. Mięso mieszamy z kapustą i doprawiamy solą, pieprzem i magii.
- Ze składników na ciasto wyrabiamy ciasto robotem lub ręcznie. Ciasto odkładamy nakryte folią na 30 minut aby odpoczęło. Następnie dowolną metodą sklejamy pierogi.
- Gotujemy je i podajemy :) smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Nareszcie widzę dokładnie jak zakręca się z ciasta taką ozdobę pierogom. Majstersztyk pani Mariolu.
OdpowiedzUsuń