PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ + FILMIK

16 paź 2020
data:post.title
Pierogi z mięsem i kapustą są rewelacyjne, smaczne i na każdą okazję. Kapusty dałam tyle co mięsa, więc farsz wyszedł bardziej mięsny.  Nadmiar możemy zamrozić i ugotować przed podaniem. Polecam przepis. 

SKŁADNIK : 
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki, kawałek selera,1 pietruszka, 2 cebule
  • 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu 
  • jarzynka do smaku 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 2 ząbki czosnku
  • magii do smaku ( niekoniecznie ) 
  • 1 kg, lub trochę więcej kapusty kiszonej - ugotowanej (wyciśniętej )
                                                                         CIASTO : 
  • 1 kg mąki tortowej 
  • szczypta kurkumy
  • szczypta soli 
  • 1/4 szklanka oleju
  • ciepła woda do zagniecenia ciasta 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso i warzywa wkładamy do garnka, dodajemy 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu, jarzynkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. 
  2. Po ugotowaniu wszystko studzimy, odcedzamy, mięso i jarzynę mielimy w maszynce do mięsa. 
  3. Kapustę gotujemy ( może jej być nawet 2 kg, tyle że będzie w farszu bardziej wyczuwalna. Ja zawsze jej daję mniej ). Po ugotowaniu kapustę odcedzamy, dobrze wyciskami i kroimy na kawałki. Mięso mieszamy z kapustą i doprawiamy solą, pieprzem i magii. 
  4. Ze składników na ciasto wyrabiamy ciasto robotem lub ręcznie. Ciasto odkładamy nakryte folią na 30 minut aby odpoczęło. Następnie dowolną metodą sklejamy pierogi.
  5. Gotujemy je i podajemy :) smacznego. 
                                       Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 




 

1 komentarz

  1. Nareszcie widzę dokładnie jak zakręca się z ciasta taką ozdobę pierogom. Majstersztyk pani Mariolu.

    OdpowiedzUsuń