Flaki z kani są przepyszne i smakują miłośnikom flaków tych wołowych oraz lubiących grzyby, w dodatku łatwe w przygotowaniu, polecam każdemu.
SKŁADNIKI :
- 4 duże kanie ( grzyby )
- około 50 g masła
- 1,5 litra bulionu
- 1 marchewka, cebula, kawałek selera
- 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 duża łyżka majeranku
- pieprz i sól do smaku
- imbir suszony oraz gałka muszkatołowa do smaku
- 1 łyżeczka suszonych liści lubczyku
- jarzynka do smaku
ZASMAŻKA :
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE :
- Kanie myjemy, kroimy w paski i podsmażamy na maśle.
- Cebulę pozsmażamy na maśle, solimy, dodajemy tartą marchew i seler oraz liść laurowy i ziele.
- Wlewamy bulion i dusimy 15 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy podsmażone kanie, oraz wszystkie przyprawy, chwilke gotujemy.
- Na patelni robimy zasmażkę i jak ostygnie wsypujemy ją do zupy, energicznie mieszamy.
- Flaki podajemy gorące, polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz