Pyszne śledzie opiekane w zalewie pomidorowej z cebula. Smaczne po 3-4 dniach jak poleżą, ułożyłam je w słoikach przez co świetnie się przechowują kilka miesięcy. Polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 2 kg świeżych śledzi zielonych (miałam 12 śledzi, czyli 24 połówki )
- sól, pieprz do smaku
- panierka- 2 jajka, odrobina mleka, mąka pszenna
- olej do smażenia
- 1 kg cebuli
- na każdy słoik- 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, 5 kulek pieprzu
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli
- 6 łyżek cukru
- 2 szklanki octu 10 % ( szklanka ma pojemność 250 ml )
- 1 mały słoik przecieru pomidorowego 30 %
PRZYGOTOWANIE :
- Śledzie myjemy, dzielimy na osobne płaty, przyprawiamy, panierujemy w rozmąconym jajku i mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto.
- Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na patelni po rybach z odrobiną oleju, doprawiamy solą.
- Zagotowujemy składniki zalewy.
- Do każdego litrowego słoika nakładamy po 4 płaty śledzia, oraz odrobinę cebuli.
- Słoiki z rybami zalewamy wrzącą zalewą i od razu je zakręcamy. Po ostygnięciu odkładamy je w chłodne miejsce na kilka dni. Słoiki zalane gorącą zalewą na pewną złapią.
- Śledzie są najsmaczniejsze po 4 dniach, a możemy je przechowywać kilka miesięcy.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz