PYSZNE ŚLEDZIE PANIEROWANE W ZALEWIE POMIDOROWEJ

19 lis 2021
data:post.title
Pyszne śledzie opiekane w zalewie pomidorowej z cebula. Smaczne po 3-4 dniach jak poleżą, ułożyłam je w słoikach przez co świetnie się przechowują kilka miesięcy. Polecam przepis. 


SKŁADNIKI : 
  • 2 kg świeżych śledzi  zielonych (miałam 12 śledzi, czyli 24 połówki )
  • sól, pieprz do smaku 
  • panierka- 2 jajka, odrobina mleka, mąka pszenna
  • olej do smażenia
  • 1 kg cebuli
  • na każdy słoik- 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, 5 kulek pieprzu 
ZALEWA : 
  • 2 litry wody 
  • 2 łyżki soli
  • 6 łyżek cukru 
  • 2 szklanki octu 10 % ( szklanka ma pojemność 250 ml )
  • 1 mały słoik przecieru pomidorowego 30 % 
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Śledzie myjemy, dzielimy na osobne płaty, przyprawiamy, panierujemy w rozmąconym jajku i mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. 
  2. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na patelni po rybach z odrobiną oleju, doprawiamy solą. 
  3. Zagotowujemy składniki zalewy. 
  4. Do każdego litrowego słoika nakładamy po 4 płaty śledzia, oraz odrobinę cebuli. 
  5. Słoiki z rybami zalewamy wrzącą zalewą i od razu je zakręcamy. Po ostygnięciu odkładamy je w chłodne miejsce na kilka dni. Słoiki zalane gorącą zalewą na pewną złapią. 
  6. Śledzie są najsmaczniejsze po 4 dniach, a możemy je przechowywać kilka miesięcy. 
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 




 

Prześlij komentarz