Stollen to tradycyjna, niemiecka, drożdżowa strucla, bożonarodzeniowa. Jest to ciasto z dużą ilością bakalii a w środku ciasta znajduje się marcepan.
Ciasto przygotowałam na rewelacyjnym robocie planetarnym ARIETTE 1588/07 CLASICA
do nabycia w sklepie internetowym link
Zaprojektowany we włoskim stylu zmieni Twoją kuchnię w prawdziwie funkcjonalną i piękną przestrzeń w której aż chce się gotować.
Taki samodzielny robot będzie rewelacyjnym prezentem na święta lub inne okazje.
SKŁADNIKI :
- 50 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 750 g mąki tortowej
- 1/2 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanka rodzynek namoczonych w rumie
- 1/2 szklanka orzechów włoskich
- 1/2 szklanka płatków migdałowych
- skórka pomarańczowa do smaku
- 1/2 szklanka mixu bakaliowego
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 opakowanie marcepanu - 200 g
- 100 g roztopionego masło do posmarowania ciasta
- 50 g cukier puder
PRZYGOTOWANIE :
- Mikser planetarny Ariette kładziemy na blacie roboczym, zakładamy hak i przystępujemy do wyrabiania ciasta.
- Drożdże kruszymy do misy robota, wlewamy ciepłe mleko i chwilkę mieszamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, jajka i masło, miksujemy aż składniki się połączą.
- Do masy wsypujemy mąkę i miksujemy, kiedy ciasto jest wyrobione dodajemy wszystkie bakalie i mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na 40 minut w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie ciasto wykładamy a stolnicę, lekko zagniatamy podsypując je mąką i dzielimy na dwie porcje.
- Marcepan rozwałkowujemy, dzielimy na pół. Każde ciasto formujemy palcami na gruby placek, w środek nakładamy wałek z marcepanu i składamy ciasto.
- Układamy je na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C, funkcja termoobieg.
- Po upieczeniu ciasta wyjmujemy i studzimy. Następnie jeszcze letnie smarujemy po wierzchu rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem pudrem. Pakujemy szczelnie w papier oraz folię i odkładamy.
- Ciasto można jeść zaraz po upieczeniu lub nawet po kilku dniach. Wskazane jest aby je przygotować tydzień przed świętami. Smacznego.
ROBOT PLANETERNY ARIETTE - INFORMACJE
- Mikser planetarny Ariette 1588/07 Classica jest robotem który sam pracuje.
- Dla Ariette wyrabianie ciasta na pizzę, chleb lub ciasta kruchego to sama przyjemność a o ręcznym wyrabianiu ciasta możemy zapomnąć.
- Posiadając ten robot planetarny upieczemy najlepsze ciasta i nawet pavlova nie będzie nam straszna.
- Robot został wyposażony w silnik o wysokiej mocy maksymalnej wynoszącej 2400 W, który idealnie sprawdza się podczas najcięższych zadań
- Posiada metalową misę o pojemności 5,5 l wraz z zestawem 3 końcówek do ubijania, zagniatania i mieszania ciasta.
- Ariette posiada funkcję pracy pulsacyjnej, system powolnego startu i rozwija prędkość w zakresie od 30 do 172 obrotów na minutę i ciesz się gładką masą za naciśnięciem przycisku.
- Końcówka do mieszania jest precyzyjnie spasowana z metalową misą, dzięki czemu z łatwością można wymieszać zarówno duże jak i małe porcje ciasta.
- Specjalny hak do zagniatania gęstych ciast oraz wysoka, maksymalna moc silnika przygotują ciasta bez zbędnego zagniatania.
- Łatwy demontaż - Zwolnij blokadę miksera i unieś głowicę, by wygodnie zakładać i ściągać wszystkie elementy. Dołączone podzespoły wykonano z materiałów łatwych w czyszczeniu – wystarczy chwila pod bieżącą wodą, a będą gotowe do dalszych czynności .
- Specjalne przyssawki zapewniają urządzeniu stabilną pozycję podczas pracy.
Prześlij komentarz