CIASTO STOLLEN I TEST ROBOTA ARIETTE

23 lis 2021
data:post.title
Stollen to tradycyjna, niemiecka, drożdżowa strucla, bożonarodzeniowa. Jest to ciasto z dużą ilością bakalii a w środku ciasta znajduje się marcepan. 
Ciasto przygotowałam na rewelacyjnym robocie planetarnym ARIETTE 1588/07 CLASICA 
do nabycia w sklepie internetowym link
Zaprojektowany we włoskim stylu zmieni Twoją kuchnię w prawdziwie funkcjonalną i piękną przestrzeń w której aż chce się gotować. 
Taki samodzielny robot będzie rewelacyjnym prezentem na święta lub inne okazje. 


SKŁADNIKI : 
  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 750 g mąki tortowej
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka 
  • 1/2 szklanka rodzynek namoczonych w rumie
  • 1/2 szklanka orzechów włoskich
  • 1/2 szklanka płatków migdałowych
  • skórka pomarańczowa do smaku
  • 1/2 szklanka mixu bakaliowego
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1 opakowanie marcepanu - 200 g 
DODATKOWO : 
  • 100 g roztopionego masło do posmarowania ciasta 
  • 50 g cukier puder 
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mikser planetarny Ariette kładziemy na blacie roboczym, zakładamy hak i przystępujemy do wyrabiania ciasta.
  2. Drożdże kruszymy do misy robota, wlewamy ciepłe mleko i chwilkę mieszamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, jajka i masło, miksujemy aż składniki się połączą.
  3. Do masy wsypujemy mąkę i miksujemy, kiedy ciasto jest wyrobione dodajemy wszystkie bakalie i mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na 40 minut w ciepłe miejsce. 
  4. Po tym czasie ciasto wykładamy a stolnicę, lekko zagniatamy podsypując je mąką i dzielimy na dwie porcje. 
  5. Marcepan rozwałkowujemy, dzielimy na pół. Każde ciasto formujemy palcami na gruby placek, w środek nakładamy wałek z marcepanu i składamy ciasto. 
  6. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C, funkcja termoobieg.
  7. Po upieczeniu ciasta wyjmujemy i studzimy. Następnie jeszcze letnie smarujemy po wierzchu rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem pudrem. Pakujemy szczelnie w papier oraz folię i odkładamy. 
  8. Ciasto można jeść zaraz po upieczeniu lub nawet po kilku dniach. Wskazane jest aby je przygotować tydzień przed świętami. Smacznego. 
ROBOT PLANETERNY ARIETTE - INFORMACJE 
  1. Mikser planetarny Ariette 1588/07 Classica jest robotem który sam pracuje. 
  2. Dla Ariette wyrabianie ciasta na pizzę, chleb lub ciasta kruchego to sama przyjemność a o ręcznym wyrabianiu ciasta możemy zapomnąć. 
  3. Posiadając ten robot planetarny upieczemy najlepsze ciasta i nawet pavlova nie będzie nam straszna. 
  4.  Robot został wyposażony w silnik o wysokiej mocy maksymalnej wynoszącej 2400 W, który idealnie sprawdza się podczas najcięższych zadań
  5. Posiada  metalową misę o pojemności 5,5 l wraz z zestawem 3 końcówek do ubijania, zagniatania i mieszania ciasta.
  6. Ariette posiada funkcję pracy pulsacyjnej, system powolnego startu i rozwija prędkość w zakresie od 30 do 172 obrotów na minutę i ciesz się gładką masą za naciśnięciem przycisku.
  7. Końcówka do mieszania jest precyzyjnie spasowana z metalową misą, dzięki czemu z łatwością można wymieszać zarówno duże jak i małe porcje ciasta. 
  8. Specjalny hak do zagniatania gęstych ciast oraz wysoka, maksymalna moc silnika przygotują ciasta bez zbędnego zagniatania. 
  9. Łatwy demontaż - Zwolnij blokadę miksera i unieś głowicę, by wygodnie zakładać i ściągać wszystkie elementy. Dołączone podzespoły wykonano z materiałów łatwych w czyszczeniu – wystarczy chwila pod bieżącą wodą, a będą gotowe do dalszych czynności .
  10. Specjalne przyssawki zapewniają urządzeniu stabilną pozycję podczas pracy.







00:10
01:38

 

Prześlij komentarz