PYSZNY SEROMAKOWIEC + FILMIK

27 lis 2021
data:post.title
Seromakowiec to połączenie sera i maku na półkruchym cieście. Jest smaczny i aromatyczny. Zachowuje długo świeżość i można śmiało go zamrozić. Jest nieodzowną, słodką pociechą dla wielu osób. Polecam. 


MAK : 
  • 200 g maku mielonego 
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka rodzynek
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • garść siekanych orzechów
  • 2 łyżki kwaśnego dżemu
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki bułki tartej
CIASTO :
  • 150 g masła 
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki tortowej( szklanka 130 g ) 
SER : 
  • 1 kg sera wiaderkowego lub w kostce 
  • 4 jajka 
  • 100 g masła 
  • 2 cukry waniliowe 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 budynie waniliowe bez cukru, każdy po 40 g 
                                                                           LUKIER : 
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ciasto -wszystkie składniki na ciasto przekładamy na stolnicę lub do misy robota i zagniatamy ciasto. Rozkładamy je na dnie formy o rozmiarze 25/30 cm , nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku 15 minut, temperatura 190 %, termoobieg.
  2. Mak- wsypujemy do garnka, wlewamy mleko i wsypujemy cukier. Całość zagotowujemy ciągle mieszając. Do maku dodajemy rodzynki, mieszamy i przykrywamy. Odkładamy na 15 minut aby mak napęczniał. Następnie dodajemy resztę składników, mieszamy i mak jest gotowy. 
  3. SER- białka ubijamy ze szczyptą soli i odkładamy na bok. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem na jasną masę, cały czas mieszając dodajemy ser, następnie budynie a na koniec pianę z białek. 
  4. Na podpieczony spód wykładamy mak, na to ser.
  5. Pieczemy 1 godzinę , temperatura 175 %, funkcja góra/dół. Sernik po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach 1 godzinę. 
  6. Cukier puder mieszamy z mlekiem, wylewamy na seromak, posypujemy mielonymi orzechami. 
  7. Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi dzień. Polecam przepis. 
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;


 

1 komentarz

  1. Czy spod można upiec dzien wczesniej, a dopiero na drugi dzien konczyc ciasto? Czy spod w ten sposob nie wyschnie? Z góry dziękuję, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń