Seromakowiec to połączenie sera i maku na półkruchym cieście. Jest smaczny i aromatyczny. Zachowuje długo świeżość i można śmiało go zamrozić. Jest nieodzowną, słodką pociechą dla wielu osób. Polecam.
MAK :
- 200 g maku mielonego
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanka cukru
- 1/2 szklanka rodzynek
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- garść siekanych orzechów
- 2 łyżki kwaśnego dżemu
- 2 łyżki miodu
- 50 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki bułki tartej
- 150 g masła
- 1/2 szklanka cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki tortowej( szklanka 130 g )
SER :
- 1 kg sera wiaderkowego lub w kostce
- 4 jajka
- 100 g masła
- 2 cukry waniliowe
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru, każdy po 40 g
LUKIER :
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE :
- Ciasto -wszystkie składniki na ciasto przekładamy na stolnicę lub do misy robota i zagniatamy ciasto. Rozkładamy je na dnie formy o rozmiarze 25/30 cm , nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku 15 minut, temperatura 190 %, termoobieg.
- Mak- wsypujemy do garnka, wlewamy mleko i wsypujemy cukier. Całość zagotowujemy ciągle mieszając. Do maku dodajemy rodzynki, mieszamy i przykrywamy. Odkładamy na 15 minut aby mak napęczniał. Następnie dodajemy resztę składników, mieszamy i mak jest gotowy.
- SER- białka ubijamy ze szczyptą soli i odkładamy na bok. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem na jasną masę, cały czas mieszając dodajemy ser, następnie budynie a na koniec pianę z białek.
- Na podpieczony spód wykładamy mak, na to ser.
- Pieczemy 1 godzinę , temperatura 175 %, funkcja góra/dół. Sernik po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach 1 godzinę.
- Cukier puder mieszamy z mlekiem, wylewamy na seromak, posypujemy mielonymi orzechami.
- Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi dzień. Polecam przepis.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Czy spod można upiec dzien wczesniej, a dopiero na drugi dzien konczyc ciasto? Czy spod w ten sposob nie wyschnie? Z góry dziękuję, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń