Piernik z jabłkami to wyjątkowe, wilgotne i smaczne ciasto. Można upiec je na święta lub zwyczajnie do zjedzenia. Świeżość zachowuje kilka dni, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 3 jajka
- 250 g mąki tortowej (są to 2 szklanki )
- 1/2 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
PRZYGOTOWANIE :
- Białka ubijamy ze szczyptą soli i ubijamy na sztywno, odkładamy je na bok. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie wlewamy olej. Wsypujemy kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i mąkę, wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy ubita pianę.
- Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, dodajemy do ciasta, mieszamy aż połączą się z ciastem.
- Formę keksową o dowolnym rozmiarze ( tylko mniejszą ) smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto. Piernik pieczemy 40 minut, temperatura 175 % C, funkcja termoobieg.
- Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem, smacznego.
- Piernik jest smaczny i wilgotny przez kilka dni.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz