Pyszne paszteciki drożdżowe z farszem pieczarkowo - serowym. Można usmażyć je na oleju lub upiec w piekarniku, są pyszne, polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 kg mąki pszennej
- około 300 ml mleka
- 60 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka octu ( koniecznie )
FARSZ PIECZARKOWO - SEROWY
- 1 cebula
- 0,5 kg pieczarek
- sól, pieprz do smaku
- olej do podsmażenia
- 2 łyżki majonezu
- 100 g tartego sera goudy
PRZYGOTOWANIE :
- FARSZ - pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej oraz cebulę, podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki podsmażamy aż stracą płyny. Odkładamy je na bok aby ostygły. Następnie dodajemy tarty ser i majonez, masę mieszamy.
- CIASTO - drożdże mieszamy z odrobiną mleka i cukru, odkładamy aż zaczną pracować.
- Wszystkie składniki ciasta przekładamy do misy robota, (łącznie z drożdżami) lub na stolnicę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy je ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, wycinamy paski szerokości około 5 cm i wzdłuż rozkładamy farsz. Każdy pasek sklejamy i tniemy na 3 - 4 paszteciki. Brzegi ciasta dokładnie sklejamy.
- Paszteciki odkładamy na 10 minut aby wyrosły. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
- Paszteciki są smaczne na ciepło i zimno. Polecam Przepis.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz