PASZTECIKI Z PIECZARKAMI I SEREM + FILMIK

27 lis 2021
data:post.title
Pyszne paszteciki drożdżowe z farszem pieczarkowo - serowym. Można usmażyć je na oleju lub upiec w piekarniku, są pyszne, polecam. 


SKŁADNIKI : 
  • 1 kg mąki pszennej 
  • około 300 ml mleka 
  • 60 g świeżych drożdży 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu ( koniecznie )
FARSZ PIECZARKOWO - SEROWY  
  • 1 cebula
  • 0,5 kg pieczarek 
  • sól, pieprz do smaku 
  • olej do podsmażenia 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 100 g tartego sera goudy 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. FARSZ - pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej oraz cebulę, podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki podsmażamy aż stracą płyny. Odkładamy je na bok aby ostygły. Następnie dodajemy tarty ser i majonez, masę mieszamy. 
  2. CIASTO - drożdże mieszamy z odrobiną mleka i cukru, odkładamy aż zaczną pracować.
  3. Wszystkie składniki ciasta przekładamy do misy robota, (łącznie z drożdżami) lub na stolnicę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy je ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia. 
  4. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, wycinamy paski szerokości około 5 cm i wzdłuż rozkładamy farsz. Każdy pasek sklejamy i tniemy na 3 - 4 paszteciki. Brzegi ciasta dokładnie sklejamy. 
  5. Paszteciki odkładamy na 10 minut aby wyrosły. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. 
  6. Paszteciki są smaczne na ciepło i zimno. Polecam Przepis. 
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;


 

Prześlij komentarz