Pyszna kiełbasa z karkówki zamknięta w słoiku. Łatwa w przygotowaniu i co najważniejsze można ją przechowywać długie miesiące.
SKŁADNIKI :
- 3 kg przerośniętej karkówki wieprzowej
- 3 płaskie łyżki pieprzu
- 3 płaskie łyżki soli
- 3 łyżki majeranku
- 3 łyżki żelatyny
- 2 szklanki wody ( 500 ml )
- 1 główka czosnku przeciśnięta przez praskę
- na słoik - 1 mały liść laurowy, 1 kulka ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy całe przyprawy, przeciśnięty czosnek przez praskę, żelatynę, wodę i dokładnie mieszamy.
- Do umytych słoików o pojemności 350 ml lub 500 ml, nakładamy po liściu laurowym i zielu angielskim.
- Nakładamy mięso do 3/4 jego pojemności i dokładnie zakręcamy.
- Pasteryzujemy metodą tyndalizacji - Pierwszego dnia gotujemy słoiki w garnku z wodą, pod przykryciem 1 godzinę. Następnego dnia gotujemy je 45 minut. Trzeciego dnia gotujemy je 30 minut. Tak zapasteryzowane mogą być przechowywane nawet kilka lat w chłodnym miejscu.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz