Lebkuchen to tradycyjne, niemieckie pierniczki, jedne z pyszniejszych jaki jadłam. Są lekko kruche, orzechowe i nie wymagają długiego leżakowania. Udekorowane lukrem i posypkami smakują wybornie.
SKŁADNIKI :
- 250 g mąki
- 100 g mielonych orzechów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 100 g masła
- 150 ml miodu
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- dodatkowo - posypki cukrowe, mielone orzechy
PRZYGOTOWANIE :
- Masło i miód podgrzewamy w garnku aż się rozpuszczą.
- Wszystkie składniki przekładamy do misy robota lub na stolnicę, wlewamy ostudzoną masę z miodu i wyrabiamy ciasto. Powinno być zwarte i mało klejące.
- Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto posypując je mąką. Foremką wycinamy pierniki.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku, 10-15 minut w temperaturze 180 C* funkcja- termoobieg.
- Cukier puder i sok z cytryny mieszamy, lukrem smarujemy pierniki i dekorujemy posypkami.
- Pierniki przekładamy do pudełka i odkładamy na kilka dni aż zmiękną.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz