Wspaniała domowa wędlina, to świetna propozycja na gotowane mięso w słoiku do chleba bez sztucznych dodatków i polepszaczy smaku. Do jego pasteryzacji polecam słoiki z szerokim wlotem, co ułatwi jego wyciągnięcie.
SKŁDNIKI :
- 2 kg schabu
- 1 opakowanie ziołowej przyprawy do schabu ( u mnie 18 ziół Mateusza )
- 3-4 łyżki oleju
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 2-3 łyżki oleju
- Schab myjemy i tniemy na kawałki.
- Zioła i sól mieszamy z olejem, pokrojonym czosnkiem i odrobiną wody. Obtaczamy w nim kawałki mięsa.
- Do każdego słoika wkładamy kawałek mięsa, ważne aby słoiki miały duży wlot, następnie je zakręcamy.
- Pasteryzujemy słoiki w garnku z wodą 2 i 1/2 godziny. Po tym czasie mięso odkładamy do piwnicy lub lodówki. Spożywamy kiedy przyjdzie nam na nie ochota.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz