BARSZCZ BIAŁY NA DOMOWYM ZAKWASIE + FILMIK

10 mar 2023
data:post.title
Bardzo smaczny barszcz biały na domowym zakwasie. Wyrazisty, kwaskowy i pyszny. Polecam zamemu przygotować zakwas i ugotować pyszny barszcz. 


SKŁADNIKI : 
  • 2 i 1/2 litra wody
  • 15-20 dkg boczku wędzonego
  • 3-5 białych, surowych kiełbas
  • 1 liść laurowy 
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • kilka ziarnek pieprzu
  • 1 łyżka naturalnej jarzynki 
  • lubczyk suszony do smaku 
  • 3 ziemniaki, 1 marchew, 1 pieruszka
  • kawałek selera, por - mały kawałek 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 
  • 3 łyżki śmietany 12 % 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Na barszcz biały potrzebujemy białą surową kiełbasę i surowy wędzony boczek boczek do wody tu jest 2,5 litra wody dodajemy 5 surowych kiełbas skórkę, ponacinałam nałożę aby ta kiełbasa soki oddawała do zupy. do tego liść laurowy dwa ziarenka zioła angielskiego i kilka ziarnek pieprzu. Naturalna jarzynka, jedna duża łyżka do tego suszony lubczyk pozostawimy zupę niech ona się troszkę pogotuje później będziemy ją przyprawiać i dodawać warzywa.
  2. Kiełbasę i boczek wyjmujemy na talerz, jarzynę dodajemy do wywaru marchewka pietruszka seler por ziemniakSól do smaku pieprz również do tego majeranek, gotujemy aż warzywa będą miękkie, boczek kroję na kawałki.
  3. Barszcz prawiam odrobiną soli i pieprzu. Do tego dodajemy pokrojony boczek i białą kiełbasę.
  4. Zakwas na barszcz biały mieszamy, szklankę zakwasów wlewam do barszczu mieszamy wlewam drugą szklankę zakwas, całość należy zagotować i teraz będziemy próbować ostrość barszczu. Barszcz przyprawiam odrobiną jarzynki dodaję jeszcze sól i odrobinę pieprzu.
  5. Po zagotowaniu zupy zakręcamy gaz, do barszczu dodaję również jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany może być 12-18% hartujemy dolewamy zupy i mieszamy.Kiedy już jest wymieszana śmietana wlewamy ją do zupy, barszcz biały jest gotowy barszcz biały nalewamy i podajemy z jajkiem.


 

Prześlij komentarz