Bardzo smaczny barszcz biały na domowym zakwasie. Wyrazisty, kwaskowy i pyszny. Polecam zamemu przygotować zakwas i ugotować pyszny barszcz.
SKŁADNIKI :
- 2 i 1/2 litra wody
- 15-20 dkg boczku wędzonego
- 3-5 białych, surowych kiełbas
- 1 liść laurowy
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- kilka ziarnek pieprzu
- 1 łyżka naturalnej jarzynki
- lubczyk suszony do smaku
- 3 ziemniaki, 1 marchew, 1 pieruszka
- kawałek selera, por - mały kawałek
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka majeranku
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 3 łyżki śmietany 12 %
PRZYGOTOWANIE :
- Na barszcz biały potrzebujemy białą surową kiełbasę i surowy wędzony boczek boczek do wody tu jest 2,5 litra wody dodajemy 5 surowych kiełbas skórkę, ponacinałam nałożę aby ta kiełbasa soki oddawała do zupy. do tego liść laurowy dwa ziarenka zioła angielskiego i kilka ziarnek pieprzu. Naturalna jarzynka, jedna duża łyżka do tego suszony lubczyk pozostawimy zupę niech ona się troszkę pogotuje później będziemy ją przyprawiać i dodawać warzywa.
- Kiełbasę i boczek wyjmujemy na talerz, jarzynę dodajemy do wywaru marchewka pietruszka seler por ziemniakSól do smaku pieprz również do tego majeranek, gotujemy aż warzywa będą miękkie, boczek kroję na kawałki.
- Barszcz prawiam odrobiną soli i pieprzu. Do tego dodajemy pokrojony boczek i białą kiełbasę.
- Zakwas na barszcz biały mieszamy, szklankę zakwasów wlewam do barszczu mieszamy wlewam drugą szklankę zakwas, całość należy zagotować i teraz będziemy próbować ostrość barszczu. Barszcz przyprawiam odrobiną jarzynki dodaję jeszcze sól i odrobinę pieprzu.
- Po zagotowaniu zupy zakręcamy gaz, do barszczu dodaję również jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany może być 12-18% hartujemy dolewamy zupy i mieszamy.Kiedy już jest wymieszana śmietana wlewamy ją do zupy, barszcz biały jest gotowy barszcz biały nalewamy i podajemy z jajkiem.
Prześlij komentarz