Smalec ze śliwką jest aromatyczny i bardzo smaczny. Dodatek śliwek i jabłka bardzo dobrze uzupełnia się smakowo z tłuszczem przez co po zastygnięciu smalec jest nadzwyczaj smaczny.
SKŁADNIKI :
- 1 kg słoniny
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 8-10 śliwek suszonych
- sól, pieprz do smaku
- szczypta tymianku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
PRZYGOTOWANIE :
- Słoninę kroję w kostkę.Słoninę mamy pokrojoną i zaczynam ją ogrzewać na małym ogniu do momentu aż prawie całkowicie się wytopi ale nie będzie spieczona.
- Słonina bardzo ładnie się topi, pozostawimy ją aż będą takie małe skwarki, ale nie spieczone.
- Do smalcu dołożymy jedno jabłko, jedną cebulę, oraz kilka namoczonych śliwek we wrzątku. Tak więc wszystko kroimy teraz w kostkę. Słonina Bardzo ładnie się wytopiła proszę jest jasna ona jeszcze powinna się topić i będzie się topiła ale z cebulą jabłkiem i śliwką.
- Tak więc teraz dodajemy nasze składniki pomału. Zwiększę płomień gazu i teraz dodam sól jedna łyżeczka odrobina pieprzu, odrobina tymianku, dosłownie szczypta.
- Dokładnie mieszamy i topimy dalej.
- Smalec jest już gotowy pięknie pachnie cebulą i śliwkami. Tak więc ja go zakręcam i poczekam aż trochę ostygnie.
- Tu już są piękne skwarki wytopione. Smalec już można przelewać do pojemników. Smalec ze śliwką i jabłkiem pięknie zastyg. Smalec podajemy z ulubionym pieczywem.
Prześlij komentarz