ZAKWAS NA BARSZCZ BIAŁY + FILMIK

10 mar 2023
data:post.title
Domowy zakwas na barszcz biały, z mąki pszennej pełnoziarnistej jest mocno kawśny, wyrazisty i smaczny.


SKŁADNIKI : 
  • około 2-3 szklanki wody 
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ; 1850 
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziarnka ziela angielskiego 
  • 1-2 łyżki majeranku
PRZYGOTOWANIE : 
  1.  Uszykowałam sobie duży słój oraz mąkę pszenną pełnoziarnistą, jedną szklankę, wsypuję do słoja, do tego dwa liście laurowe, 4-5 kulek ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, jedna łyżka z czubkiem majeranku, 2 szklanki wody z butelki, takiej czystej bez chloru.
  2. Mieszamy tą mąkę, trzeba dobrze wymieszać ona się zbryliła.
  3. Zakwas mamy gotowy i teraz on musi stać około 7 dni najlepiej jest dać gazę, ja robię taki uchył na słoiku. 
  4.  Tak więc powietrze będzie swobodnie uciekało i dochodziło.Codziennie mieszamy zakwas, czekamy aż porządnie się ukwasi. Aby uzyskać szybszy proces ukwaszenia można dodać 2-3 łyżki już gotowego zakwasu na żurek lub jedną łyżkę zakwasu na chleb.
  5. Tak więc szybciej się ukwasi zakwas na barszcz biały pozostawiamy 7 dni, mieszamy codziennie no i zakwas będzie gotowy na drugi trzeci dzień. Już tutaj jest osad ale co najważniejsze pokazała się pianka.
  6.  No i każdego dnia mieszamy.
  7. No i on już się nadaje do użycia jeżeli byśmy go nie używali zamykamy i do lodówki zakwas przygotowany w domu jest bardzo smaczny już go spróbujemy
     Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz