Domowy zakwas na barszcz biały, z mąki pszennej pełnoziarnistej jest mocno kawśny, wyrazisty i smaczny.
SKŁADNIKI :
- około 2-3 szklanki wody
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ; 1850
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziarnka ziela angielskiego
- 1-2 łyżki majeranku
PRZYGOTOWANIE :
- Uszykowałam sobie duży słój oraz mąkę pszenną pełnoziarnistą, jedną szklankę, wsypuję do słoja, do tego dwa liście laurowe, 4-5 kulek ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, jedna łyżka z czubkiem majeranku, 2 szklanki wody z butelki, takiej czystej bez chloru.
- Mieszamy tą mąkę, trzeba dobrze wymieszać ona się zbryliła.
- Zakwas mamy gotowy i teraz on musi stać około 7 dni najlepiej jest dać gazę, ja robię taki uchył na słoiku.
- Tak więc powietrze będzie swobodnie uciekało i dochodziło.Codziennie mieszamy zakwas, czekamy aż porządnie się ukwasi. Aby uzyskać szybszy proces ukwaszenia można dodać 2-3 łyżki już gotowego zakwasu na żurek lub jedną łyżkę zakwasu na chleb.
- Tak więc szybciej się ukwasi zakwas na barszcz biały pozostawiamy 7 dni, mieszamy codziennie no i zakwas będzie gotowy na drugi trzeci dzień. Już tutaj jest osad ale co najważniejsze pokazała się pianka.
- No i każdego dnia mieszamy.
- No i on już się nadaje do użycia jeżeli byśmy go nie używali zamykamy i do lodówki zakwas przygotowany w domu jest bardzo smaczny już go spróbujemy
Prześlij komentarz