KARTACZE Z MIĘSEM + FILMIK

10 mar 2023
data:post.title
        Kartacze to pyszne, duże kluski z ciasta ziemniaczanego nadziane mięsem. Podane na ciepło i z                chrupiącym boczkiem smakują rewelacyjnie. 


  MIĘSO : 
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula do gotowania
  • marchew, kawałek selera
  • jarzynka, liść laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • woda do gotowania
         DO FARSZU : 
  • 1 podsmażona na oleju cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz, magi do smaku
  • 1 jajko
        CIASTO NA KARTACZE :
  • ziemniaki przeznaczone do gotowania, waga po obraniu (1 kg i 300 g )
  • ziemniaki do starcia, waga po obraniu ( 1 kg )
  • 1 jajko 
  • 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • sól do smaku 
                                                            PRZYGOTOWANIE : 

  1. Łopatke już ją ugotowałam zmielę ją w maszynce do mięsa łącznie z marchewką i cebulą na patelni podsmażę jedną cebulę na odrobinie oleju,do mięsa dodajemy podsmażoną cebulę.
  2. Do farszu dodaję 1 łyżkę majeranku pieprz do smaku i sól również do smaku.
  3. Do farszu dodaję jedno jajk,o farsZ dokładnie mieszamy, ziemniaki wcześniej ugotowałam ostudziłam one są całkowicie zimne i teraz zmielę je maszynką do mięsa, surowe ziemniaki należy zetrzeć na tarce do ziemniaków.
  4. Starte ziemniaki wyciskam przez gazę, bardzodokładnie,  nie może być w nich płynów. W miejsce mam ugotowane ziemniak,i wyciśnięte surowe, jedno jajko, mąka ziemniaczana tutaj pozostała z tego soku, to jest jedna łyżka więcej nie ma, dokładam raz dwa trzy cztery łyżki wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno się nie kleić, moje niestety jeszcze się klei,tak więc dodam tutaj 3 łyżki mąki pszennej, jeszcze jo po wyrabiam.
  5.  Formujemy teraz kartacze, tu mam ciasto farsz ręce polewam olejem tak jest łatwiej. Można mąką ale jak są troszkę naoliwione, te kartacze tak więc później nie będą się sklejać porcja ciasta, na to farsz i zlepiamy. Kartacz gotowy deskę wysypuje mąką. Wyszło 17 dużych, karpacz teraz będziemy je gotować na osolonym wrzątku, każdej kartacz wrzucamy na wrzątek, nie może być woda ciepła ani gorąca musi być wrzątek i pomału wrzucamy następny i gotujemy aż wypłyną na wierzch.Po trzech minutach one same wypłynęły na wierzch już prawie wszystkie kartacze wypłynęły. Tak więc gotujemy je dalej po pięciu minutach od wypłynięcia kartacze wyjmujemy.
  6. Po wypłynięciu kartaczy na wierzch wody krótko jegoyujemy, należy uważać aby one się nie rozpadły mogą podczas gotowania się rozpaść po prostu one są delikatne miękki.e Tak więc gotowałam je około 5 minut po wypłynięciu na wierzchłody. No i można je od razu podawać, okraszone boczkiem wspaniałe.
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz