WILGOTNA BABKA - MAŚLANA

12 mar 2023
data:post.title
Bardzo smaczna babka mślana, miękka i wilgotna w środku. W smaku rewelacyjna jak babka z piekarni, polecam przepis. 


SKŁADNIKI : 
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej, tortowej (szklanka ma pojemność 250 ml )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
  1. 4 białka przekładamy do misy robota ze szczyptą soli i ubijamy na sztywno.
  2. 200 g masa przełożyłam do misy robota wsypuję 3/4 szklanki cukru.
  3. 4 żółtka i wszystko ucieram, masło i jajka mają temperaturę pokojową.
  4. Do utartego  masła dodaję 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia dwie szklanki mąki pszennej tortowej, do tego dwie łyżki mąki ziemniaczanej.
  5. I teraz dodajemy pianę z białek i dalej ucieramy.
  6. Ciasto na babkę mamy gotowe, formę keksową o rozmiarze 30 na 11,5 cm wysmarowałam masłem. Wykładamy ciasto.
  7. Babkę piekę 40 minut temperatura 170 stopni, funkcja termoobieg gdybyśmy pieklili na funkcję, góra w dół temperaturę zwiększamy do 180 stopni babka bardzo ładnie się piecze zostało jeszcze 10 minut pieczenia.
  8. Bardzo dobry smak, wilgotna puszysta mięciutka lekko chrupiąca na zewnątrz polecam państwu 
        Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz