Bardzo smaczna babka mślana, miękka i wilgotna w środku. W smaku rewelacyjna jak babka z piekarni, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej, tortowej (szklanka ma pojemność 250 ml )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
- 4 białka przekładamy do misy robota ze szczyptą soli i ubijamy na sztywno.
- 200 g masa przełożyłam do misy robota wsypuję 3/4 szklanki cukru.
- 4 żółtka i wszystko ucieram, masło i jajka mają temperaturę pokojową.
- Do utartego masła dodaję 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia dwie szklanki mąki pszennej tortowej, do tego dwie łyżki mąki ziemniaczanej.
- I teraz dodajemy pianę z białek i dalej ucieramy.
- Ciasto na babkę mamy gotowe, formę keksową o rozmiarze 30 na 11,5 cm wysmarowałam masłem. Wykładamy ciasto.
- Babkę piekę 40 minut temperatura 170 stopni, funkcja termoobieg gdybyśmy pieklili na funkcję, góra w dół temperaturę zwiększamy do 180 stopni babka bardzo ładnie się piecze zostało jeszcze 10 minut pieczenia.
- Bardzo dobry smak, wilgotna puszysta mięciutka lekko chrupiąca na zewnątrz polecam państwu
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz