Pyszna babka drożdżowa, łatwa w przygotowaniu i smaczna. Polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 500 g mąki pszennej, tortowej
- 200 mleka
- 2 jajka
- 1/2 szklanka cukru (szklanka ma pojemność 250 ml )
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 szklanka oleju
- 50 g namoczonych rodzynek
- 50 g mieszanki keksowej
LUKIER :
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- kilka kropel soku z cytryny
- Na początek zrobimy rozczyn - 50 g drożdży 2 łyżki cukru tutaj mam uszykowane 200 ml mleka trochę wlewam rozcieram.
- Do misy przełożyłam 2 jajka wlewam rozczyn, resztę mleka pół szklanki oleju, pół szklanki cukru oraz dwie łyżeczki cukru waniliowego.
- Do tego 500 g mąki pszennej i ciasto wyrabiamy. Dodajemy rodzynki i mieszankę keksową i wyrabiamy dalej.
- Teraz nakrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aby wyrosło.
- Ciasto po wyrośnięciu, dzielimy na dwie porcje i muszą być równe.
- Formujemy babeczki i wkładamy do formy.
- Czekamy teraz około 30 minut aż babeczki drożdżowe ponownie wyrosną.
- Teraz będę je piekła 30 minut w temperaturze 180 190 %* ,jednak uważamy aby się nie spiekły,funkcja termoobieg temperaturę oczywiście można zmniejszyć gdyby te babeczki zaczęły się robić brązowe.
- Z podanych skladników robimy lukier i smarujemy ciasta po wierzchu.
- Smacznego.
Prześlij komentarz