PUSZYSTA BABKA DROŻDŻOWA ŚWIĄTECZNA + FILMIK

23 mar 2023
data:post.title
Pyszna babka drożdżowa, łatwa w przygotowaniu i smaczna. Polecam przepis. 


SKŁADNIKI : 

  • 500 g mąki pszennej, tortowej 
  • 200 mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanka cukru (szklanka ma pojemność 250 ml )
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanka oleju 
  • 50 g namoczonych rodzynek
  • 50 g mieszanki keksowej
                                                                            LUKIER : 
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • kilka kropel soku z cytryny
                                                                    PRZYGOTOWANIE : 
  1. Na początek zrobimy rozczyn - 50 g drożdży 2 łyżki cukru tutaj mam uszykowane 200 ml mleka trochę wlewam rozcieram.
  2. Do misy przełożyłam 2 jajka wlewam rozczyn, resztę mleka pół szklanki oleju, pół szklanki cukru oraz dwie łyżeczki cukru waniliowego.
  3. Do tego 500 g mąki pszennej i ciasto wyrabiamy. Dodajemy rodzynki i mieszankę keksową i wyrabiamy dalej.
  4. Teraz nakrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aby wyrosło.
  5. Ciasto po wyrośnięciu, dzielimy na dwie porcje i muszą być równe.
  6. Formujemy babeczki i wkładamy do formy.
  7. Czekamy teraz około 30 minut aż babeczki drożdżowe ponownie wyrosną.
  8. Teraz będę je piekła 30 minut w temperaturze 180 190 %* ,jednak uważamy aby się nie spiekły,funkcja termoobieg temperaturę oczywiście można zmniejszyć gdyby te babeczki zaczęły się robić brązowe.
  9. Z podanych skladników robimy lukier i smarujemy ciasta po wierzchu. 
  10. Smacznego.
                                     Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz