KOMPOT Z JAGODY,RABARBARU I TRUSKAWEK

8 cze 2013
data:post.title
Jagoda kamczacka jak co roku już owocuje,pora je zebrać zanim całkiem oblecą owoce .Smaczne duże jagody  idealnie nadają się na kompot,do deserów,ciast,suszenia i mrożenia.
Ogromną zaletą jagody jest obok dużych wartości odżywczych fakt,że są to jedne z najwcześniej dojrzewających u nas w naturalnych warunkach owoców.Posiadam jeden krzak a owoców zbieram około 6 kg.


                                                        SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg jagód
  • 0,5 kg truskawek
  • 0,5 kg rabarbaru
  • cukier
  • woda
                                                 PRZYGOTOWANIE :

Owoce płuczemy  na sitku pod bieżącą wodą,rabarbar kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy wszystko do  wysokiego garnka.Wlewamy około 4-5 litrów wody i zagotowujemy.Gotujemy kompot około 10 minut.Zostawiamy do przestygnięcia,następnie słodzimy.Owoce możemy przecedzić(według naszego uznania) ale ja wolę kompot z owocami.



4 komentarze

  1. ale mam ochotę na coś takiego.....:) proszę o małego głosika na mojego bloga http://www.blogmiesiaca.blogspot.com/ thanks :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej mieszanki jeszcze nie zrobiłem -ale te jagody -zrywam a takim samym stanie jak te z Pani zdjęcia-chociaż moje Kamczatki nie opadają tak szybko z krzewu-Są smaczne -chociaż lekko winne-w smaku -

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawa jestem tego połączenia smaków :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kompot jest bardzo smaczny, nie za słodki i nie za kwaśny :)

      Usuń