Ogromną zaletą jagody jest obok dużych wartości odżywczych fakt,że są to jedne z najwcześniej dojrzewających u nas w naturalnych warunkach owoców.Posiadam jeden krzak a owoców zbieram około 6 kg.
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg jagód
- 0,5 kg truskawek
- 0,5 kg rabarbaru
- cukier
- woda
Owoce płuczemy na sitku pod bieżącą wodą,rabarbar kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy wszystko do wysokiego garnka.Wlewamy około 4-5 litrów wody i zagotowujemy.Gotujemy kompot około 10 minut.Zostawiamy do przestygnięcia,następnie słodzimy.Owoce możemy przecedzić(według naszego uznania) ale ja wolę kompot z owocami.
ale mam ochotę na coś takiego.....:) proszę o małego głosika na mojego bloga http://www.blogmiesiaca.blogspot.com/ thanks :*
OdpowiedzUsuńTakiej mieszanki jeszcze nie zrobiłem -ale te jagody -zrywam a takim samym stanie jak te z Pani zdjęcia-chociaż moje Kamczatki nie opadają tak szybko z krzewu-Są smaczne -chociaż lekko winne-w smaku -
OdpowiedzUsuńciekawa jestem tego połączenia smaków :):):)
OdpowiedzUsuńKompot jest bardzo smaczny, nie za słodki i nie za kwaśny :)
Usuń