WIEPRZOWE SZASZŁYKI Z SURÓWKĄ Z KAPUSTY

12.06.2013
data:post.title
 Dzisiaj pomysł na szaszłyki wieprzowe które chętnie zjadają dzieci,są miękkie i smaczne a samo ich  przygotowanie szybkie.


                                                  SKŁADNIKI : na 6 szaszłyków 
  • 0,5 kg mięsa mielonego z szynki
  • 1 posiekana cebula w drobną kostkę
  • 1/2 pęczka pociętej  natki pietruszki 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • pieprz,sól,słodka papryka
  • 1 jajko
  • 100 g bułko tartej
Mięso przekładamy do miski,dodajemy wszystkie składniki dokładnie mieszamy.Mięso nabijamy(formując je w ręku) na patyki do szaszłyków.Podpiekamy z każdej strony na palni teflonowej(bez dodatku tłuszczu ) aż ładnie się zarumienią,następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego,pieczemy w piekarniku w 180 *C przez 10 minut.Szaszłyki można śmiało piec na grillu na tacce aluminiowej.
                                                                SURÓWKA : 
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 marchew
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól,pieprz ziołowy
  • 4 łyżeczki wody
Kapustę i marchew drobno szatkujemy.Z oliwy,wody,soku z cytryny i przypraw robimy sos winegret dokładnie go mieszając.Polewamy kapustę winegretem,mieszamy.Surówka powinna się przegryźć w ciągu godziny.
                                                                   SOS : 
  • 1 jogurt naturalny
  • sól,cukier,sok z cytryny
Do jogurtu dodajemy sok ( do smaku) przyprawy i mieszamy.
Na talerz wykładamy surówkę,szaszłyki układamy na surówce.Podajemy z jogurtem.
Smacznego!


4 komentarze

  1. Świetny przepis , na pewno na jakimś grilu wypróbujemy :)



    Smakowekombinacje

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na szaszłyki, a właśnie w lidlu promocja na mięsko wieprzowe, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne :) podobne robiłam na grillu http://www.zgrilla.pl/szaszlyki-z-miesa-mielonego-z-cukinia/

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam te szaszłyczki z ,kuchni Lidla, w zeszłym roku, były pyszne, w tym roku czekam na nowe pomysły kucharzy :)

    OdpowiedzUsuń