SKŁADNIKI :
- Pęczek zielonych szparagów
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 pierś z kurczaka
- 1 szklanka mleka
- 200 ml śmietany 30%
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 500 g makaronu
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- sól,pieprz,słodka papryka w proszku
- 1 łyżka mąki
Szparagi obieramy,gotujemy w osolonej wodzie,do gotowania użyłam wysokiego garnka gdzie delikatne główki szparagów nie były zanurzone w wodzie.Gotujemy 5 minut,odcedzamy.
Makaron gotujemy al dente(od czasu do czasu mieszając ),odcedzamy.
Pierś z kurczaka myjemy,osuszamy,kroimy na małe paski,doprawiamy solą,pieprzem i papryką.Pieczemy na patelni na oleju.Upieczonego kurczaka odkładamy.
SOS :
W garnku rozpuszczamy masło,dodajemy mąkę i cały czas mieszając wlewamy mleko i śmietanę (uważamy aby nie powstały grudki).Doprawiamy gałką,solą i pieprzem,gotujemy około 2-3 minuty(sos szybko gęstnieje).Wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki i upieczonego kurczaka,mieszamy.
Szparagi i pomidory kroimy na połówki lub mniejsze kawałki i dodajemy do sosu który już lekko zgęstniał.
Całość delikatnie mieszamy,polewamy sosem makaron,smacznego.
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńKolejny pyszny przepis ,kuchni lidla, byłam już w lidlu po makarony i sosy, zrobię coś na kolację :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w konkursie. Teraz nastąpi skomplikowany proces rozdania nagród – wybór komisyjny, wysłanie od sponsora i takie tam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do kolejnych akcji :)
Mam ten fajny makaron z Lidla, chyba z semoliny, pyszny :)
OdpowiedzUsuń