SKŁADNIKI : na tortownicę
SPÓD :
- 1/2 kostka margaryny Kasi
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
Tortownicę smarujemy masłem,wysypujemy bułką tartą i wykładamy(naoliwionymi rękoma) schłodzonym,kruchym ciastem,bardzo dobrze się formuje.
SER :
- 500 g sera wiaderkowego Polos
- 3 jajka
- 180-200 g śmietany 30 %,ja dodałam 18 %
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- 500 g dowolnych owoców u mnie jagody i poziomki
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny spozywczej
- 1/2 szklanki wody
- 1 cukier waniliowy
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 * C około 30 minut i zmniejszamy temperaturę do 160 * C ,ściągamy folię aluminiową i pieczemy następne 30 minut.Po tym czasie sprawdzamy na środku ciasta,patykiem do szaszłyków czy ser się zsiadł,jeżeli jest jeszcze lejący wydłużamy czas pieczenia.
Wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na godzinę aby odpoczął.
Gdy ciasto jest już zimne,wysypujemy na wierzch umyte,osuszone owoce.Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie,dodajemy cukier waniliowy.Kiedy żelatyna zacznie tężeć,wylewamy ją równomiernie na owoce,lub smarujemy pędzelkiem i schładzamy w lodówce.
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńO ja jaki piękny sernik ...
OdpowiedzUsuńJest na prawdę bardzo pyszny :)
UsuńSernik uwielbiam pod każdą postacią. Pysznie wyszedł!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkei serniki, a twój z jagodami wygląda przepysznie, też robię z twarożkiem sernikowym Pilos, jest taki kremowy :)
OdpowiedzUsuńTo bardzo miło,ten ser jest idealny do serników :)
Usuńserniki to moje ulubione ciasta, ale amerykańskiego jeszcze nie jadłam ;p ten wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńmniam, pychotkowy!
OdpowiedzUsuńdzięki za dodanie go do akcji jagodowej:)
Pięknie wygląda, aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńSerniki w ogóle są pyszne-a dodatek Jagody Kamczackiej potęguje doznania smakowe- u nas jest 6 krzewów- od końca maja oblepione owocami-a gdy kwitną - odwiedza je rój trzmieli.
OdpowiedzUsuń