SKŁADNIKI :
- 500 g truskawek
- 1/2 szklanki cukru do truskawek
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 3 małe kubki śmietany 200 ml 30 %
- 5 białek
- 2 cukry waniliowe
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru do bezy
- papier do pieczenia
- Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier,dalej ubijamy aż cukier się rozpuści następnie wsypujemy mąkę,lekko mieszamy.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy ubitą pianę.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 *C przez 20-25 minut.
- Truskawki mielimy z dodatkiem cukru lub rozgniatamy,2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w wodzie,wlewamy do truskawek połowę tej żelatyny drugą połowę zostawiamy do śmietany,dokładnie mieszamy i odkładamy mus do lodówki.
- Zimną śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia,dodajemy cukry waniliowe i ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlewany resztę płynnej żelatyny(gdyby nam zastygła,bo ta się często mi zdarza wystarczy podgrzac ją w mikrofalówce),odrobinę śmietany zostawiamy do dekoracji.
- Ubitą śmietanę łączymy z truskawkami i odkładamy do lodówki aż się zsiądzie,na około 30 minut.
- Ostudzoną bezę przekładamy na pergamin (górą do dołu),mus truskawkowy rozkładamy na całej powierzchni rolady.Za pomocą pergaminu zwijamy delikatnie roladę(możemy podłożyc deskę do krojenia pod spód) i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
- Roladę przekładamy na talerz,dekorujemy pozostałą śmietaną i ozdabiamy truskawkami.
Truskawki i bita śmietanka, idealne połączenie, ja w tym tygodniu z przepisów ,kuchni lidla, wypróbuję domowe lody waniliowe z malinami, zapowiada się pysznie
OdpowiedzUsuńAle piękne ta rolada, zjadłabym taką :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, mi w ,kuchni Lidla, spodobało się chrupiące ciasto z truskawkami, chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuń