ROLADY SCHABOWE Z SEREM FETA

26.06.2013
data:post.title
Pomysł na obiad troszkę odmienny,zamiast zwykłych schabowych wypróbowałam przepis na dietetyczne roladki ze schabu z serem feta i świeżym ogórkiem.Samo przygotowanie mało pracochłonne a roladki bardzo pyszne.Dodajemy do rolad przeważnie ogórka kiszonego ale świeży ogórek(czego wcześniej nie próbowałam) i odrobina mięty nadaje równie pyszny smak potrawie.


                                                               SKŁADNIKI : na 6 roladek 
  • 6 kotletów schabowych bez kości
  • 200 g sera fety Pilos 
  • 1 ogórek średniej wielkości,obrany,pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony w kostkę
  • 1 cebula
  • kilka gałązek mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • olej do podpieczenia mięsa
  • 2 marchewki 
                                                                            SOS : 
  • 40 g masła
  • 40 g mąki
  • 1/2 szklanki wody lub troszkę więcej
  • sól,pieprz,jarzynka

                                                                   DODATKOWO: 
  • wykałaczki 
  • folia spożywcza
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso myjemy,osuszamy,następnie zawijamy w folię i cienko rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
  2. Ser fetę rozgniatamy w miseczce widelcem,doprawiamy pieprzem.Dodajemy cebulkę pokrojoną drobno,przeciśnięty czosnek i ogórka oraz pokrojone listki mięty.Dokładnie mieszamy.
  3. Na kotlety wykładamy farsz,zwijamy,spinając je wykałaczką.
  4. Pieczemy na patelni natłuszczonej olejem,z obu stron(2-3 minuty każda) aż ładnie się zrumienią.Powstały sos z pieczenia zostawiamy do zrobienia sosu.
  5. Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego,dokładamy obrane i pokrojone w słupki marchewki,przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy 20-30 minut w temperaturze 180 * C.
  6. Do garnka wrzucamy masło,wlewamy powstały sos z pieczenia mięsa(łącznie z podpieczonym sosem,który należy zdrapać)doprawiamy,pieprzem i jarzynką.Dolewamy 1/2 szklanki wody,zagotowujemy.Mąkę należy rozmieszać w odrobinie wody.Stopniowo dolewamy do garnka,mieszając regulujemy gęstość sosu pieczeniowego.Gdyby powstały grudki,sos przecieramy przez sitko.
  7. Z roladek wyciągamy wykałaczki,wykładamy na talerz,dokładając upieczone marchewki,polewamy sosem.
  8. Podajemy ciepłe z ziemniakami,pieczywem,ryżem i ulubioną surówką.


8 komentarzy

  1. Odpowiedzi
    1. Są pyszne a co najważniejsze mało pracochłonne :)

      Usuń
  2. Uwielbiam kombinacje ze schabowego! Takiego zwykłego w panierce mogę jeść u swojej babci bo robi najpyszniejszego... ale jak robić u siebie w domciu to tylko roladki :) Twoje wyglądają bardzo apetycznie... szczególnie z tą fetą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, ze świeżym ogórkiem na pewno pyszne, w lidlu właśnie schab w promocji, chyba też zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam do wypróbowania mój przepis na rolady śląskie. Wychodzą palce lizać! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak mają być detetyczne jak są ze schabu:/

    OdpowiedzUsuń