SKŁADNIKI :
- 2 małe główki młodej kapusty lub jedna duża
- pęczek koperku drobno pokrojonego
- jarzynka około 2 łyżki
- sól,pieprz
- 1 łyżka octu lub sok z 1/2 cytryny
- 1 czubata łyżka masła
- 4-5 łyżek mąki
- 3-4 szklanki wody
- 500 g mięsa mielonego(u mnie chuda łopatka wieprzowa)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól,pieprz,przyprawa do mięsa mielonego
- Mięso przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek, jajko i resztę składników. Wyrabiamy gładką masę z której formujemy małe pulpeciki. Układamy delikatnie na talerzu.
- Kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy, przekładamy do dużego garnka, posypujemy jarzynką, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości około 30 minut.
- Następnie dodajemy koperek, ocet oraz doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
- Masło rozpuszczamy na patelni, wsypujemy mąkę, mieszając (robimy zasmażkę) aby nie powstały grudki, podpiekamy do momentu uzyskania jasno-brązowego koloru. Ostudzoną zasmażkę przekładamy do bigosu energicznie mieszając.Teraz wkładamy gotowe pulpety,po 10 minutach należy je lekko wymieszać z kapustą.
- Całość gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe. Podajemy ciepłą z ziemniakami lub pieczywem.
- Smacznego.
świetny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńDziś w lidlu kupiłam niedrogą kapustę, miałam robić z kiełbaską, ale wypróbuję zpulpecikami, pycha :)
OdpowiedzUsuń