MŁODA KAPUSTA NA CIEPŁO Z PULPETAMI

01.06.2013
data:post.title
Wreszcie nadszedł czas kiedy możemy delektować się smakiem młodej kapusty.Jest pyszna na ciepło i zimno w różnego rodzaju surówkach,zupach,nadziewana i zapiekana.Dzisiaj na ciepło z koperkiem  i pulpetami a podana z młodymi ziemniakami smakuje rewelacyjnie.


                                          SKŁADNIKI : 
  • 2 małe główki młodej kapusty lub jedna duża 
  • pęczek koperku drobno pokrojonego
  • jarzynka około 2 łyżki
  • sól,pieprz
  • 1 łyżka octu lub sok z 1/2 cytryny
  • 1 czubata łyżka masła 
  • 4-5 łyżek mąki
  • 3-4 szklanki wody
                                      PULPETY :
  • 500 g mięsa mielonego(u mnie chuda łopatka wieprzowa)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól,pieprz,przyprawa do mięsa mielonego 
Mięso przekładamy do miski,dodajemy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek,jajko i resztę składników.Wyrabiamy gładką masę z której formujemy małe pulpeciki.Układamy delikatnie na talerzu.
    Kapustę obieramy z wierzchnich liści,szatkujemy,przekładamy do dużego garnka,posypujemy jarzynką,zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości około 30 minut.Teraz możemy dodać koperek,ocet oraz doprawiamy solą i pieprzem,dokładnie mieszamy.Masło rozpuszczamy na patelni,wsypujemy mąkę,mieszając(robimy zasmażkę) mąkę aby nie powstały grudki,podpiekamy do momentu uzyskania jasno-brązowego koloru.Ostudzoną zasmażkę przekładamy do bigosu energicznie mieszając.Teraz wkładamy gotowe pulpety,po 10 minutach należy je lekko wymieszać z kapustą .Całość gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe.Podajemy ciepłą z ziemniakami lub pieczywem.
    Smacznego.

    2 komentarze

    1. Dziś w lidlu kupiłam niedrogą kapustę, miałam robić z kiełbaską, ale wypróbuję zpulpecikami, pycha :)

      OdpowiedzUsuń