MŁODA KAPUSTA NA CIEPŁO Z PULPETAMI

1 cze 2013
data:post.title
Wreszcie nadszedł czas kiedy możemy delektować się smakiem młodej kapusty.Jest pyszna na ciepło i zimno w różnego rodzaju surówkach,zupach,nadziewana i zapiekana.Dzisiaj na ciepło z koperkiem  i pulpetami a podana z młodymi ziemniakami smakuje rewelacyjnie.


                                                                    SKŁADNIKI : 
  • 2 małe główki młodej kapusty lub jedna duża 
  • pęczek koperku drobno pokrojonego
  • jarzynka około 2 łyżki
  • sól,pieprz
  • 1 łyżka octu lub sok z 1/2 cytryny
  • 1 czubata łyżka masła 
  • 4-5 łyżek mąki
  • 3-4 szklanki wody
                                                                       PULPETY :
  • 500 g mięsa mielonego(u mnie chuda łopatka wieprzowa)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól,pieprz,przyprawa do mięsa mielonego 
                                                                PRZYGOTOWANIE : 

  1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek, jajko i resztę składników. Wyrabiamy gładką masę z której formujemy małe pulpeciki. Układamy delikatnie na talerzu.
  2. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy, przekładamy do dużego garnka, posypujemy jarzynką, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości około 30 minut.
  3. Następnie dodajemy koperek, ocet oraz doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 
  4. Masło rozpuszczamy na patelni, wsypujemy mąkę, mieszając (robimy zasmażkę) aby nie powstały grudki, podpiekamy do momentu uzyskania jasno-brązowego koloru. Ostudzoną zasmażkę przekładamy do bigosu energicznie mieszając.Teraz wkładamy gotowe pulpety,po 10 minutach należy je lekko wymieszać z kapustą. 
  5. Całość gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe. Podajemy ciepłą z ziemniakami lub pieczywem.
  6. Smacznego.


2 komentarze

  1. Dziś w lidlu kupiłam niedrogą kapustę, miałam robić z kiełbaską, ale wypróbuję zpulpecikami, pycha :)

    OdpowiedzUsuń