KREM:
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany 30 %
- 1/2 opakowania podłużnych, słodkich biszkoptów
- 300 g świeżych truskawek (ewentualnie mrożonych)
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki ciepłej wody
- szklanka zimnego kakao
- folia spożywcza
- odrobina zmielonych truskawek do polania
- szklana miska
Żółtka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy serek mascarpone i ubitą na sztywno śmietanę, mieszamy.
Truskawki dokładnie rozgniatamy (możemy dodatkowo je posłodzić) i dokładamy do masy śmietanowej. Mieszając, energicznie mikserem wlewamy rozpuszczoną żelatynę.
Mus odkładamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy naczynie do tiramisu, u mnie dwie, nieduże szklane miski, może to być np.wąska forma do pieczenia, wykładamy je folią spożywczą.
Mleko wlewamy do głębokiego talerza, maczamy w nim biszkopty i układamy na dno naczynia, na to wylewamy część masy i znowu biszkopty.Wychodzą dwie warstwy. Tiramisu odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej zostawić deser na noc.
Mleko wlewamy do głębokiego talerza, maczamy w nim biszkopty i układamy na dno naczynia, na to wylewamy część masy i znowu biszkopty.Wychodzą dwie warstwy. Tiramisu odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej zostawić deser na noc.
Na duży talerz wykładamy tiramisu odwracając miskę do góry dnem, ściągamy folię.Wierzch polewamy odrobiną zmielonych truskawek.
Deser podajemy zimny.Smacznego.
Ale pyszny deser, super pomysł z polewą truskawkową, u mnie dziś tradycyjne tiramisu(,kuchnia lidla,), wersja truskawkowa do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńpycha!:) fajny pomysł na tiramisu inaczej:D
OdpowiedzUsuń