SKŁADNIKI:
- 1 kurczak lub 2-4 udka i pierś
- 2-3 opakowania plastrów boczku wędzonego 150 g
- 1-2 marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- sól,papryka ostra w proszku,przyprawa do kurczaka,tymianek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 -6 łyżek wody
- 2 łyżki oliwy
Obrane i pokrojone marchewki i cebulę układamy w naczyniu żaroodpornym,dodajemy masło.Kawałki kurczaka zawijamy w 2-3 plasterki cieniutkiego boczku,układamy na marchewce z cebulą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 *C,na 45-50 minut,ja piekłam troszkę dłużej zmniejszając temperaturę do 160 *C.Mięso podpieczone obracamy aby ładnie było zarumienione z każdej strony.Podajemy z ziemniakami,pieczywem lub ulubioną surówką.Mięso jest pyszne również na zimno.
Na talerzu układamy porcję ziemniaków,pieczoną marchewkę i kawałki mięsa,polewamy sosem powstałym z pieczenia mięsa.
jeszcze tak nie piekłam kurczaka w boczku :) raczej tylko filety, ale może spróbuję Twoim sposobem :)
OdpowiedzUsuńMięso kurczaka w środku jest bardzo soczyste a pierś bardzo krucha,polecam:)
UsuńPyszny pomysł, a w lidlu mają właśnie kurczaki w promocji, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń