KURCZAK PIECZONY Z BEKONEM

05.06.2013
data:post.title
Kurczak z bekonem to danie łatwe w przygotowaniu,efektowne i bardzo smaczne.Dla tych co uwielbiają pieczone mięso i kurczaka ten przepis jest idealny.


                                                                     SKŁADNIKI:
  • 1 kurczak lub 2-4 udka i pierś 
  • 2-3 opakowania plastrów boczku wędzonego 150 g 
  • 1-2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
                                                              MARYNATA DO MIĘSA:
  • 1 łyżka miodu
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sól,papryka ostra w proszku,przyprawa do kurczaka,tymianek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 -6 łyżek wody
  • 2 łyżki oliwy 
Z kurczaka wycinamy udka,pierś(pierś kroimy na mniejsze kawałki) i skrzydełka.W misce przygotowujemy marynatę,przekładamy do niej kurczaka i dokładnie mieszamy.Odkładamy na 2-3 godziny.
Obrane i pokrojone marchewki i cebulę układamy w naczyniu żaroodpornym,dodajemy masło.Kawałki kurczaka zawijamy w 2-3 plasterki cieniutkiego boczku,układamy na marchewce z cebulą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 *C,na 45-50 minut,ja piekłam troszkę dłużej zmniejszając temperaturę do 160 *C.Mięso podpieczone obracamy aby ładnie było zarumienione z każdej strony.Podajemy z ziemniakami,pieczywem lub ulubioną surówką.Mięso jest pyszne również na zimno.
Na talerzu układamy porcję ziemniaków,pieczoną marchewkę i kawałki mięsa,polewamy sosem powstałym z pieczenia mięsa.



3 komentarze

  1. jeszcze tak nie piekłam kurczaka w boczku :) raczej tylko filety, ale może spróbuję Twoim sposobem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso kurczaka w środku jest bardzo soczyste a pierś bardzo krucha,polecam:)

      Usuń
  2. Pyszny pomysł, a w lidlu mają właśnie kurczaki w promocji, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń