SKŁADNIKI :
- 0,5 kg schabu
- sól, pieprz do smaku
- 3 listki szałwii
- gałązka tymianku
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 5 kulek pieprzu
- 1 czerstwa, mała bułka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
DODATKOWO :
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka miodu
- 0,3 kg ziemniaków
- 50 ml słodkiej śmietanki
- 1 łyżeczka chrzanu
- sól do smaku
- sos balsamiczny i kiełki do ozdoby
PRZYGOTOWANIE :
- Schab myjemy, pozbawiamy błon i osuszamy, doprawiamy solą. Pakujemy próżniowo z liściem laurowym, zielem, pieprzem, szałwią i tymiankiem ( ja zapakowałam mięso w gruby woreczek i zawiązałam gumką, tak aby woda się nie dostała ).
- Gotujemy schab na malutkim ogniu około 20, następnie zakręcamy gaz i pozostawiamy mięso na 10 minut aby doszło.
- Jabłka i gruszki kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych.
- Na patelni rozgrzewamy masło z miodem i podpiekamy na nim kawałki owoców.
- Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, wlewamy śmietankę, dodajemy 2 kawałki pieczonego jabłka,chrzan i blendujemy na gładkie puree. Doprawiamy do smaku solą.
- Schab wyjmujemy z woreczka. Zdejmujemy przyprawy.
- Bułkę mielimy z natką pietruszki aby powstała kruszonka, dodajemy olej, mieszamy. Obtaczamy w niej schab tak aby kruszonka się przykleiła. Kroimy na kawałki.
- Na talerz wykładamy porcję puree, układamy plaster schabu, do tego dodajemy kawałek pieczonego jabłka i gruszki, polewamy pozostałym sosem z pieczenia owoców, dekorujemy sosem balsamicznym i kiełkami.
- Smacznego.
Przepyszna kompozycja smaków. Za pure z gruszki pojechałabym do Ciebie:)
OdpowiedzUsuńależ piękna kompozycja :)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis :)
Usuń