Dzisiaj przepis na bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu sałatkę kijowską. Sałatka warstwowa składa się z jajek, sera i tuńczyka, podobna do śledzika pod pierzynką. Jest to wersja orginalna, przez to nie zawiera soli ani pieprzu. Jednajk są już jej udziwnienia jak dodatek ogórka, ketchupu i innych składników.
SKŁADNIKI :
- 5-7 jajek ugotowanych na twardo
- 300 g żółtego sera
- 2 cebula czerwone lub por, biała część
- 2 puszki tuńczyka w zalewie olejowej około 300 g w sumie
- 6-7 łyżek majonezu
PRZYGOTOWANIE :
- Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek. Zetrzeć białka na tarce o dużych oczkach a żółtka rozdrobnić widelcem.
- Cebulę pokroić w kostkę, natomiast por, jeżeli robimy z nim to kroimy w drobniutkie talarki.
- Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.
- Tuńczyka odcedzamy na sitku.
- Do dużej miski lub dwóch mniejszych rozkładamy na przemiennie; porcja białek, lekko dociskamy, część żółtego sera, połowa tuńczyka, majonez, cebula, ser, majonez i na wierzchu rozsypujemy żółtka.
- Sałatkę dekorujemy dowolnie.
- Podajemy schłodzoną.
Zapraszam również do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału :)
Smaczna sałatka, jak wiele wschodnich sałatek :) Swoją drogą nazwa pierogów ruskich pochodzi od Rusi Halickiej, gdzie były lokalnym przysmakiem i skąd przywędrowały w głąb Polski (w czasach, kiedy i Ruś Halicka była Polska). Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego Nowego Roku :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za informacje :) muszę więcej poczytać o potrawach z innych rejonów świata :) pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku.
UsuńTaka prosta, a jaka smaczna. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
elegancka i do tego na pewno pyszna :)
OdpowiedzUsuń