Warsztaty odbyły się 20 maja, pod tytułem Pokochaj olej rzepakowy a prowadził je Grzegorz Łapanowski. Podczas spotkania dowiedzieliśmy się jak można wykorzystywać olej rzepakowy na wiele sposobów. Naturalny smak i zapach tego produktu pozwalają na skomponowanie niezliczonych potraw. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz obecność witaminy E,K z pewnością przemawiają za częstszym sięganiem po ten produkt.
Na warsztatach miałyśmy dodatkową atrakcję - pokaz tłoczenia oleju rzepakowego. Poznaliśmy również resztki które zostały- wysokobiałkowy makuch ( śruty ) które również można zastosować w kuchni.
Gotowanie to najprzyjemniejsza część warsztatów. Każdy z uczestników przygotowywał potrawy z dodatkiem oleju rzepakowego jak; majonez, sosy winegret, dresingi, pieczone pączki.
Potrawy zostały przygotowane za pomocą różnych technik np. pary fry ( smażenie w wysokiej temperaturze ), con fit ( powolne duszenie w niskiej temperaturze w tłuszczu ) czy podpalanie olejem.
Roladki z majonezem i świeżymi warzywami ;
Dorsz pieczony w cieście na oleju ;
Dorsz ze szparagami, majonezem truflowym, szparagami i pieczarkami ;
Stek wołowy ;
A na słodko były pączuszki i orzechami :)
Warsztaty były wyjątkowo smaczne a Grzegorz nie pozwolił abyśmy się nudzili, zaserwował nam takie dania o których do dziś nie mogę zapomnąć.
Prześlij komentarz