Pasta z ciecierzycy jest bardzo podobna do humusu, humus zawiera pastę z sezamu a pasta z ciecierzycy zawiera różne, pyszne dodatki. Dzisiaj zrobiłam pastę z łososiem, wyszła pyszna. Pasta jest idealna do smarowania pieczywa.
SKŁADNIKI :
- 400 g ugotowanej ciecierzycy ( 1 puszka)
- 150 g łososia gotowanego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE :
- Ciecierzycę odcedzamy, przekładamy do naczynia blendera łącznie z łososiem, oliwą, natką, przyprawami i oliwą. Dokładnie blendujemy aż powstanie gładka masa.
- W razie konieczności doprawiamy do smaku, przekładamy do miseczki, polewamy oliwą i posypujemy ziarnem sezamu i czarnuszki.
- Pastę podajemy schłodzoną do pieczywa, smacznego.
pyszna pasta:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo ja lubie :)
Usuń