Mięso z kangura jest mięsem, egzotycznym a zaliczanym do dziczyzny. Ciężko jest je kupić i jest bardzo drogie. Mięso kangura jest bardzo zdrowe, chude, jego barwa jest ciemnoczerwona, ma specyficzny zapach, jest delikatne i kruche. W smaku lekko kwaskowe, tak jakby o zapachu cielęciny.
SKŁADNIKI :
- 300 g steku z kangura
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, słodka papryka do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 liść laurowy
- 50 g masła
DODATKOWO :
- 300 g szparagów
- 200 g cienkich plastrów boczku
- kilka młodych ziemniaczków
- pomidorki koktajlowe do ozdoby
- olej
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy na talerz. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy posiekany tymianek, przyprawy i przeciśnięty czosnek.
- Marynatę wylewamy na stek i dodajemy liść laurowy, odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
- Szparagi obieramy, gotujemy w wodzie 3 minuty, licząc czas od zagotowania się wody. Wykładamy je na talerz i studzimy.
- Szparagi owijamy plastrami boczku i pieczemy na odrobinie oleju z jednej i drugiej strony.
- Stek grillujemy 5-7 minut z jednej i drugiej strony lub pieczemy na patelni z dodatkiem masła.
- Stopień wysmażenia regulujemy sami, ja przygotowałam stek wysmażony.
- Mięso po upieczeniu odkładamy na deskę, czekamy kilka minut aby odpoczęło i kroimy na kawałki.
- Na talerz układamy szparagi, pieczone ziemniaczki, pomidorki i kawałki steku. Podajemy ciepłe, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
No przyznam szczerze, że kangura to ja jeszcze nie jadłam. Przy rekinie już miałam obawy, a co dopiero taki kangur :D Chociaż musze przyznać że stek road to moje ulubione danie od wielu lat, więc taki soczysty kangur może być równie dobry i zaskakujący :)
OdpowiedzUsuń