PAPRYKA ZAPIEKANA Z JAJKIEM I MIĘSEM MIELONYM + FILMIK

4 cze 2017
data:post.title
Papryka nadaje się do nadziewania różnymi farszami, właśnie dzisiaj polecę przepis na nadzianie ją mięsem i warzywami oraz zapieczenia z jajkiem. Sposób jest bardzo fajny i nie sprawi nikomu problemu z przygotowaniem tak papryki. 


SKŁADNIKI : 
  • 300 g mięsa mielonego 
  • 4 papryki
  • 1/2 cześć małej cukinii
  • 3 pieczarki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • sol, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki ostrego ketchupu 
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanka bulionu
  • 6 jajek 
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Paprykę myjemy, przecinamy wzdłuż i wyjmujemy gniazda nasienne.
  2. Cukinię, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podpiekamy na oleju do momentu odparowania płynów. 
  3. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy podpieczone i ostudzone warzywa, dodajemy przyprawy, ketchup i mieszamy. 
  4. Połówki papryk nadziewamy mięsem, zostawiając od góry trochę miejsca na jajko. Przekładamy je na formę do tarty, wlewamy bulion, przykrywamy folia aluminiową i zapiekamy 20 minut w temperaturze 180  C*. 
  5. Paprykę wyjmujemy, wylewamy nadmiar płynu, wbijamy na każdą połówkę jako i zapiekamy jeszcze około 10 minut. 
  6. Po lekkim ostudzeniu paprykę podajemy polaną ketchupem. Smacznego. 
          Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz