Papryka nadaje się do nadziewania różnymi farszami, właśnie dzisiaj polecę przepis na nadzianie ją mięsem i warzywami oraz zapieczenia z jajkiem. Sposób jest bardzo fajny i nie sprawi nikomu problemu z przygotowaniem tak papryki.
SKŁADNIKI :
- 300 g mięsa mielonego
- 4 papryki
- 1/2 cześć małej cukinii
- 3 pieczarki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- sol, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki ostrego ketchupu
- 3 łyżki oleju
- 1/2 szklanka bulionu
- 6 jajek
PRZYGOTOWANIE :
- Paprykę myjemy, przecinamy wzdłuż i wyjmujemy gniazda nasienne.
- Cukinię, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podpiekamy na oleju do momentu odparowania płynów.
- Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy podpieczone i ostudzone warzywa, dodajemy przyprawy, ketchup i mieszamy.
- Połówki papryk nadziewamy mięsem, zostawiając od góry trochę miejsca na jajko. Przekładamy je na formę do tarty, wlewamy bulion, przykrywamy folia aluminiową i zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 C*.
- Paprykę wyjmujemy, wylewamy nadmiar płynu, wbijamy na każdą połówkę jako i zapiekamy jeszcze około 10 minut.
- Po lekkim ostudzeniu paprykę podajemy polaną ketchupem. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz