Dzisiaj pomysł na pieczone bułeczki zwinięte z pastą warzywną Rolnik. Bardzo smaczne, mięciutkie o lekkim posmaku grzybów. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 i 1/2 szklanka ciepłej wody
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 190 g pasty warzywnej Rolnik o smaku grzybów leśnych
- nasiona czarnuszki do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Drożdże rozkruszamy i mieszamy 1/2 szklance wody aż się rozpuszczą.
- Do dużej miski wlewamy rozczyn, resztę wody, olej, następnie wsypujemy mąkę, sól, cukier i wyrabiamy elastyczne, dość gęstawe ciasto. W razie konieczności dosypujemy mąki lub dolewamy wody, ciasto nie powinno być mocno klejące.
- Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
- Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, podsypując je mąką, rozwałkowujemy owalny placek na który rozsmarowujemy pasę warzywną i zwijamy ciasto jak roladę. Tniemy na kawałki 2 centymetrowe i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 25 minut, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 170* C.
- Kiedy bułki są ładnie wypieczone wyciągamy z piekarnika i studzimy. Smacznego.
Prześlij komentarz