EXPRESOWE DROŻDŻOWE Z TWAROGIEM I MALINAMI

7 cze 2017
data:post.title
Ciasto drożdżowe jest dobre na każdą okazję i bardzo szybkie w przygotowaniu. Jedyny minus tego ciasta to czas aby ciasto wyrosło. Jednak rośnie szybko, piecze się rewelacyjnie i pysznie smakuje. 
Dzisiaj przygotowałam je z malinami, twarogiem i kruszonką. 


                                                                   SKŁADNIKI :
  • 550 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży + 1/4 szklanka wody 
  • 1 cukier waniliowy
  • 120 g cukru  (1/2 szklanki )
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 100 ml oleju
  • 500 g świeżych malin 
  • 300 g twarogu + 4 łyżki cukru 
                                                                   KRUSZONKA : 
  • 100 g zimnego masła lub margaryny
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
Wszystkie składniki kruszonki przekładamy do miseczki, rozcieramy widelcem lub ugniatamy do momentu uzyska sypkich, lekko klejących okruchów.

                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklance ciepłego mleka. 
  2. Do dużej miski wsypujemy, mąkę, cukry, wbijamy jajko, wlewamy ciepłe mleko, olej i rozpuszczone drożdże w 1/4 szklance wody. Nie czekamy aż rozczyn wyrośnie bo jest to nie potrzebne. Wyrabiamy robotem lub ręką elastyczne, gładkie ciasto. Należy je chwilkę ugniatać aż ciasto dobrze się wyrobi. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy trochę mąki.
  3. Ciasto pozostawiamy przykryte ściereczką na 20 minut, aż ładnie wyrośnie.
  4. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. 
  5. Ciasto wykładamy na posypany blat mąką i je rozwałkowujemy na wielkość naszej blaszki, następnie je delikatnie przekładamy. 
  6. Twaróg ugniatamy z 4 łyżkami cukru i rozkładamy na cieście, oraz posypujemy malinami.
  7. Przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto po wierzchu. 
  8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 - 190 *C i pieczemy około 25-30 minut, uważając aby się zbytnio nie spiekło.
  9. Ciasto studzimy, kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego



 

3 komentarze