CANNELLONI NADZIEWANE SEREM I SZPINAKIEM

27 lis 2017
data:post.title
Cannelloni nadziewane serem i szpinakiem jest świetnym, niecodziennym przepisem. Rurki makaronowe nadziane twarożkiem i szpinakiem, zapieczone w sosie beszamelowym z żółtym serem. Danie bardzo smaczne.



     SKŁADNIKI :
  • 1 popakowanie makaronu cannelloni
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 300-400 g szpinaku ( może  być mrożony )
  • 400 g sera ricotty ( lub twarogu )
  • sól, pieprz do smaku
  • 200 g żółtego sera
                                                                        BESZAMEL :
  • 500 ml mleka
  • 20 g masła
  • po 1/2 łyżeczce soli i pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża łyżka mąki pszennej
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Na patelni na maśle podpiekamy drobno pokrojona cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy rozmrożony szpinak. Dodajemy sól i pieprz, podpiekamy aż płyny odparują.
  2. Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy podpieczony szpinak i mieszamy.
  3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, rurki makaronowe nadziewamy farszem i układamy jedna obok drugiej.
  4. Sos beszamelowy- w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, następnie wlewamy mleko i ciągle mieszając trzepaczką zagotowujemy sos. Dodajemy sól, pieprz do smaku oraz rozgnieciony czosnek. Sos powinien mieć konsystencję lejącego budyniu.
  5. Na makaron wylewamy sos, następnie posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 C % .

 

Publikowanie komentarza