Cannelloni nadziewane serem i szpinakiem jest świetnym, niecodziennym przepisem. Rurki makaronowe nadziane twarożkiem i szpinakiem, zapieczone w sosie beszamelowym z żółtym serem. Danie bardzo smaczne.
SKŁADNIKI :
- 1 popakowanie makaronu cannelloni
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 300-400 g szpinaku ( może być mrożony )
- 400 g sera ricotty ( lub twarogu )
- sól, pieprz do smaku
- 200 g żółtego sera
- 500 ml mleka
- 20 g masła
- po 1/2 łyżeczce soli i pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża łyżka mąki pszennej
- Na patelni na maśle podpiekamy drobno pokrojona cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy rozmrożony szpinak. Dodajemy sól i pieprz, podpiekamy aż płyny odparują.
- Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy podpieczony szpinak i mieszamy.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, rurki makaronowe nadziewamy farszem i układamy jedna obok drugiej.
- Sos beszamelowy- w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, następnie wlewamy mleko i ciągle mieszając trzepaczką zagotowujemy sos. Dodajemy sól, pieprz do smaku oraz rozgnieciony czosnek. Sos powinien mieć konsystencję lejącego budyniu.
- Na makaron wylewamy sos, następnie posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 C % .
Prześlij komentarz