SAŁATKA GRECKA W SEROWYM KOSZYCZKU

28 lis 2017
data:post.title
Sałatkę grecką można podać na wiele sposobów. Dzisiaj przygotowałam ją w serowym koszyczku w nowej odsłonie. Jest bardzo smaczna i pięknie się prezentuje. 


SKŁADNIKI : 
  • 150 g sera 
  • mała sałata lub kapusta peńska
  • kilka oliwek
  • kapary
  • 50 g sera fety
  • czerwona cebula, opcjonalnie
  • papryka czarwona
  • pomidor
  • parmezan do posypania
  • natka pietruszka, oregano
  • kromka chleba razwego
  • 30 ml oleju wielkopolskiego 
                                                                  SOS WINEGRET : 
  • 50 ml oleju wielkopolskiego, słonecznikowego do sałatek
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Wszystkie składniki sosu przekładamy do pojemnika, zamykamy i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolity sos.
  2. Ser ścieramy na tarce jarzynowej, dzielimy na 3-4 porcje. Na rozgrzaną teflonową patelnię kładziemy porcję sera i formujemy cieniutki placuszek, czekamy aż lekko się zarumieni i podważamy łopatką. Kiedy serowy placuszek się oderwie umieszczamy go na odwróconej szklance i formujemy koszyczek, czekamy aż ostygnie. Pieczemy kolejne koszyczki. 
  3. Chleb kroimy w małą kostkę, podpiekamy na oleju aż ładnie się zarumieni i powstaną grzanki. 
  4. Składniki sałatki drobno kroimy, mieszamy w miseczce.
  5. Sałatkę nakładamy do miseczek serowych, polewamy sosem, posypujemy grzankami, tartym parmezanem i podajemy.
  6. Sałatka jest bardzo smaczna. Polecam.
Przepis bierze udział konkursie #olejKonwenanse #OlejWkopolski
                                              na stronie - www.olejkonwenanse.pl/




 



Prześlij komentarz