Sałatkę grecką można podać na wiele sposobów. Dzisiaj przygotowałam ją w serowym koszyczku w nowej odsłonie. Jest bardzo smaczna i pięknie się prezentuje.
SKŁADNIKI :
- 150 g sera
- mała sałata lub kapusta peńska
- kilka oliwek
- kapary
- 50 g sera fety
- czerwona cebula, opcjonalnie
- papryka czarwona
- pomidor
- parmezan do posypania
- natka pietruszka, oregano
- kromka chleba razwego
- 30 ml oleju wielkopolskiego
SOS WINEGRET :
- 50 ml oleju wielkopolskiego, słonecznikowego do sałatek
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Wszystkie składniki sosu przekładamy do pojemnika, zamykamy i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolity sos.
- Ser ścieramy na tarce jarzynowej, dzielimy na 3-4 porcje. Na rozgrzaną teflonową patelnię kładziemy porcję sera i formujemy cieniutki placuszek, czekamy aż lekko się zarumieni i podważamy łopatką. Kiedy serowy placuszek się oderwie umieszczamy go na odwróconej szklance i formujemy koszyczek, czekamy aż ostygnie. Pieczemy kolejne koszyczki.
- Chleb kroimy w małą kostkę, podpiekamy na oleju aż ładnie się zarumieni i powstaną grzanki.
- Składniki sałatki drobno kroimy, mieszamy w miseczce.
- Sałatkę nakładamy do miseczek serowych, polewamy sosem, posypujemy grzankami, tartym parmezanem i podajemy.
- Sałatka jest bardzo smaczna. Polecam.
na stronie - www.olejkonwenanse.pl/
Prześlij komentarz