MASA MAKOWA + FILMIK

14 lis 2017
data:post.title
Masa makowa jest używana do ciast, ciasteczek i do przygotowania różnych słodkości. Ważne aby była smaczna, pachnąca świętami. Masę można przygotować według własnego gustu, dodać więcej orzechów, suszonych owoców itp. Przepis na tą masę stosuję od lat i bardzo mi smakuje. Wystarcza jej na zawinięcie 3 dużych makowców.


SKŁADNIKI :
  • 400 g mielonego maku
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka pokruszonych orzechów
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 100 g rodzynek (moreli )
  • 2 łyżki kwaśnych powideł lub dżemu ( u mnie z porzeczki )
  • 1 mały olejek rumowy
                                                                PRZYGOTOWANIE :
  1. Mak przesypujemy do garnka o grubym dnie, wlewamy mleko i wodę. Mak ciągle mieszamy ( nie można pozwolić aby się przypalił ) i zagotowujemy. Garnek zakrywamy szczelnie pokrywką i pozostawiamy mak na 30 minut aby napęczniał. Mak powinien być gęsty po napęcznieniu.
  2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na 20 minut aby napęczniały. Odcedzamy.
  3. Po upływie tego czasu do jeszcze ciepłego maku dodajemy masło, miód, powidła, cukier i dokładnie mieszamy aż składniki (masło i miód ) się rozpuszczą.
  4. Następnie dodajemy rodzynki, orzechy, olejek, mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Masę należy ponownie zagotować aby mąka zagęściła i wchłonęła ewentualne płyny.
  5. Po ostudzeniu dodajemy żółtka i ubitą pianę z białek, masę mieszamy. Teraz jest gotowa do nadziewania.
  6. Można ją przechowywać w lodówce 2-3 dni i zużyć kiedy będzie taka potrzeba.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 



 

3 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Każdy ma jakiś swój przepis na masę makową, ja zrobiłam swoją bardzo smaczną :)

      Usuń
  2. super, przepis zapisany:) Zainteresowanych zapraszam również do obserwowania bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń