Masa makowa jest używana do ciast, ciasteczek i do przygotowania różnych słodkości. Ważne aby była smaczna, pachnąca świętami. Masę można przygotować według własnego gustu, dodać więcej orzechów, suszonych owoców itp. Przepis na tą masę stosuję od lat i bardzo mi smakuje. Wystarcza jej na zawinięcie 3 dużych makowców.
SKŁADNIKI :
- 400 g mielonego maku
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 łyżka masła naturalnego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka pokruszonych orzechów
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- 100 g rodzynek (moreli )
- 2 łyżki kwaśnych powideł lub dżemu ( u mnie z porzeczki )
- 1 mały olejek rumowy
PRZYGOTOWANIE :
- Mak przesypujemy do garnka o grubym dnie, wlewamy mleko i wodę. Mak ciągle mieszamy ( nie można pozwolić aby się przypalił ) i zagotowujemy. Garnek zakrywamy szczelnie pokrywką i pozostawiamy mak na 30 minut aby napęczniał. Mak powinien być gęsty po napęcznieniu.
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na 20 minut aby napęczniały. Odcedzamy.
- Po upływie tego czasu do jeszcze ciepłego maku dodajemy masło, miód, powidła, cukier i dokładnie mieszamy aż składniki (masło i miód ) się rozpuszczą.
- Następnie dodajemy rodzynki, orzechy, olejek, mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Masę należy ponownie zagotować aby mąka zagęściła i wchłonęła ewentualne płyny.
- Po ostudzeniu dodajemy żółtka i ubitą pianę z białek, masę mieszamy. Teraz jest gotowa do nadziewania.
- Można ją przechowywać w lodówce 2-3 dni i zużyć kiedy będzie taka potrzeba.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
niezbędna na Święta :)
OdpowiedzUsuńKażdy ma jakiś swój przepis na masę makową, ja zrobiłam swoją bardzo smaczną :)
Usuńsuper, przepis zapisany:) Zainteresowanych zapraszam również do obserwowania bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń