Chlebek pieczony w domu jest smaczny i pachnący, w dodatku jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Dzisiaj upiekłam chleb z domieszką mąki żytniej oraz dodatkiem ziaren, słonecznika i siemienia lnianego. Wyszedł idealny taki jak go wszyscy domownicy lubią.
SKŁADNIKI :
- 100 ml zakwasu żytniego
- 100 g mąki żytniej
- 30 ml wody
- 600 - 700 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 300 ml ciepłej wody
- 1/2 szklanka pomieszanych ziaren ( słonecznika i siemienia lnianego )
- drożdże 25 g ( jeżeli chcemy aby chleb szybko wyrósł, nie będziemy czekać kilka godzin )
- Zakwas i składniki na chleb przekładamy do dużej miski, dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeżeli nie chcemy czekać kilka godzin na rośnięcie chleba, dodajemy wymieszane z wodą drożdże i dokładnie zagniatamy chleb.
- Ciasto rośnie kilka godzin na zakwasie a z drożdżami i kwasem tylko 30-40 minut.
- Po wyrośnięciu ciasto należy odgazować, raz lub dwa zagnieść i pozostawić do ponownego rośnięcia.
- Po tym czasie formujemy bochenek chleba, przekładamy go do w miarę dużego naczynia lub formy an chleb. Wierzch chleba posypujemy ziarnem, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 minut aż chlebek wyrośnie.
- Piekarnik nagrzewamy do 250 % C, na dno wkładamy małe naczynie z wodą i pieczemy chleb przez 20 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 200 % C, pieczemy jeszcze około 20 minut aż pieczywo ładnie się zarumieni.
- Chleb wyjmujemy, kładziemy na kratce, spryskujemy go po wierzchu wodą, nabierze on wtedy ładnej skórki i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Prześlij komentarz