CHLEB PSZENNO - ŻYTNI NA ZAKWASIE Z SIEMIENIEM LNIANYM

27 lis 2017
data:post.title
Chlebek pieczony w domu jest smaczny i pachnący, w dodatku jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Dzisiaj upiekłam chleb z domieszką mąki żytniej oraz dodatkiem ziaren, słonecznika i siemienia lnianego. Wyszedł idealny taki jak go wszyscy domownicy lubią.


SKŁADNIKI :
  • 100 ml zakwasu żytniego
  • 100 g mąki żytniej
  • 30 ml wody
Składniki na zakwas mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin. Ja zakwas przygotowuję dzień lub dwa wcześniej i przechowuję w lodówce w pojemniku.

                                                                CIASTO WŁAŚCIWE :
  • 600 - 700 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1/2 szklanka pomieszanych ziaren ( słonecznika i siemienia lnianego )
  • drożdże 25 g ( jeżeli chcemy aby chleb szybko wyrósł, nie będziemy czekać kilka godzin )
                                                             PRZYGOTOWANIE :
  1. Zakwas i składniki na chleb przekładamy do dużej miski, dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeżeli nie chcemy czekać kilka godzin na rośnięcie chleba, dodajemy wymieszane z wodą drożdże i dokładnie zagniatamy chleb.
  2. Ciasto rośnie kilka godzin na zakwasie a z drożdżami i kwasem tylko 30-40 minut.
  3. Po wyrośnięciu ciasto należy odgazować, raz lub dwa zagnieść i pozostawić do ponownego rośnięcia.
  4. Po tym czasie formujemy bochenek chleba, przekładamy go do w miarę dużego naczynia lub formy an chleb. Wierzch chleba posypujemy ziarnem, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 minut aż chlebek wyrośnie.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 250 % C, na dno wkładamy małe naczynie z wodą i pieczemy chleb przez 20 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 200  % C, pieczemy jeszcze około 20 minut aż pieczywo ładnie się zarumieni.
  6. Chleb wyjmujemy, kładziemy na kratce, spryskujemy go po wierzchu wodą, nabierze on wtedy ładnej skórki i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.


 

Prześlij komentarz